Διευκρινιστική εγκύκλιο για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω αναγνώρισης ανήλικων τέκνων, απέστειλε προς τις Περιφέρειες, τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Υπηρεσίες Δημοτολογίων και Ληξιαρχεία), καθώς και στις Προξενικές Αρχές, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θανάσης Νάκος.
Με τις ρυθμίσεις της εγκυκλίου επιχειρείται να τεθεί τέλος σε φαινόμενα εξαπάτησης των αρμοδίων υπηρεσιών με τη χρήση παράνομων αλλοδαπών εγγράφων για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικα τέκνα με τη διαδικασία της αναγνώρισης.
Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος εκδόθηκε εν όψει αποφάσεων των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών της χώρας για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από ανήλικο τέκνο αλλοδαπής μητέρας που έχει αναγνωρισθεί από Έλληνα πατέρα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας (ν. 3284/2004), «με σκοπό να αποτραπούν εικονικές αναγνωρίσεις με χρήση πλαστών ή αμφιβόλου γνησιότητας δικαιολογητικών και να καταπολεμηθούν έτσι περιπτώσεις εξαπάτησης των ελληνικών αρχών για την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της αναγνώρισης».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα φαινόμενα αυτά καθημερινά παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελούν μία προέκταση της παράνομης μετανάστευσης, αφού συχνά η αναγνώριση τέκνων με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζει και στις αλλοδαπές μητέρες δικαίωμα παραμονής, γι’ αυτό και κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη δραστικής αντιμετώπισής τους και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Ειδικότερα:
1. Στην εγκύκλιο καθορίζονται τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν κάθε υποβαλλόμενο αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία Ο.Τ.Α. για εγγραφή στα δημοτολόγια ανηλίκου τέκνου αλλοδαπής μητέρας λόγω αναγνωρίσεως από Έλληνα, προκειμένου στη συνέχεια να αποσταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας για την έκδοση απόφασης κτήσης ελληνικής ιθαγένειας.
Ειδικότερα, απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
α) πράξη αναγνώρισης ενώπιον συμβολαιογράφου (σε περίπτωση εκούσιας αναγνώρισης) ή δικαστική απόφαση αναγνώρισης πατρότητας.
β) πιστοποιητικό δημοτολογικής εγγραφής του πατέρα σε ελληνικό δήμο.
γ) νόμιμα επικυρωμένη και μεταφρασμένη ληξιαρχική πράξη γέννησης του αλλοδαπού τέκνου.
δ) νόμιμα επικυρωμένο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της αλλοδαπής μητέρας ή βεβαίωση περί της αγαμίας της που έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές.
2. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο εφαρμοστέο δίκαιο στην περίπτωση που η αναγνώριση έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό. Ειδικότερα, ορίζεται ως εφαρμοστέο δίκαιο για τις σχέσεις πατέρα και του χωρίς γάμο γεννημένου τέκνου κατά σειρά το δίκαιο της τελευταίας κοινής ιθαγένειάς τους, της τελευταίας κοινής συνήθους διαμονής τους και της ιθαγένειας του πατέρα.
Επιπλέον, διευκρινίζεται ρητά ότι συμπλήρωση και μόνο της ένδειξης πατρωνύμου με τα στοιχεία του πατέρα στο προσκομιζόμενο πιστοποιητικό γεννήσεως αλλοδαπής αρχής για εκτός γάμου τέκνο αλλοδαπής μητέρας δεν μπορεί να εκληφθεί αυτοδίκαια ως αναγνώριση από τον πατέρα, εάν δεν έχει προηγηθεί σχετική έρευνα (μέσω Προξενείων, Ινστιτούτου Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου κλπ), προκειμένου να εξακριβωθεί πότε και με ποιο νομικό καθεστώς έχει λάβει χώρα η συγκεκριμένη συμπλήρωση και αναγνώριση.
Στην περίπτωση που η αναγνώριση έχει επέλθει με δικαστική απόφαση στο εξωτερικό απαιτείται και η αναγνώριση του δεδικασμένου της απόφασης στην Ελλάδα.
3. Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί η γνησιότητα των αλλοδαπών εγγράφων που είναι αναγκαία για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας με τη διαδικασία της αναγνώρισης και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της πλαστογράφησης ή νόθευσής τους, διασαφηνίζεται ο τρόπος της νόμιμης μετάφρασης και επικύρωσής τους.