Σαφές μήνυμα στα Σκόπια έστειλε για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το όνομα, στην αδιαλλαξία της ηγεσίας της γειτονικής χώρας.
«Δεν αισθανόμαστε καμία πίεση από πουθενά για το θέμα των Σκοπίων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη σε συμμάχους και εταίρους», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την έχουμε κάνει με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφήνεια γνωστή σε συμμάχους και σε εταίρους και βέβαια και στην ίδια την κυβέρνηση της FYROM. Θέλουμε να πάμε σε έναν συμβιβασμό, θέλουμε να βρεθεί λύση. Εάν όμως δεν βρεθεί λύση, με ευθύνη προφανώς της πλευράς εκείνης που μέχρι στιγμής δεν δείχνει να ανταποκρίνεται ώστε να καλύψει το δικό της τμήμα της απόστασης με μια τέτοια αμοιβαία συμφωνημένη λύση, τότε βεβαίως δεν μπορεί να συναινέσει η Ελλάδα ούτε στην πρόσκληση στο ΝΑΤΟ».
Εν τω μεταξύ, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έφθανε στα Σκόπια για συνομιλίες με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Φειδωλός στις δηλώσεις του ο κ. Νίμιτς, κατά την άφιξή του στο γραφείο του προέδρου Τσερβένκοφσκι, είπε: «Ήρθα εδώ γιατί αγαπώ τα Σκόπια».
Ερωτηθείς εξάλλου, αν το ταξίδι του στα Σκόπια γίνεται κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας ή όχι, ο Αμερικανός διπλωμάτης απάντησε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι σχετικό».
Αμέσως μετά, ο κ. Νίμιτς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη. Την ίδια ώρα, στη συμπρωτεύουσα ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τα δύο συλλαλητήρια για το ονομα της Μακεδονίας.
Δηλώσεις για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Πολιτισμού .
Ερωτηθείς για τις συνέπειες στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από ενδεχόμενο ελληνικό βέτο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Σπέκχαρντ δήλωσε: «Δεν συζητήσαμε για αυτό εδώ. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα υπάρξει συμφωνία. Από τις συζητήσεις μου με τους Έλληνες ομολόγους μου νομίζω ότι επιθυμούν πολύ να υπάρξει επιτυχημένο αποτέλεσμα στις συνομιλίες και ακούμε το ίδιο από τους ηγέτες στα Σκόπια. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει χρόνος για να διευθετηθεί το θέμα».