Η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην πρόκληση της ΠΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ όσο η γειτονική χώρα παραμένει αδιάλλακτη, διεμήνυσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Σε ό,τι αφορά τη FYROM, υπογράμμισα (στους εταίρους) πως η πολιτική της γειτονικής μας χώρας δεν μας επιτρέπει να έχουμε την ίδια θετική στάση που έχουμε για την Αλβανία και την Κροτία» τόνισε η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου.
«Η έως χθες επίμονη αδιαλλαξία στο πλαίσιο της επί 15 χρόνια συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που μάλιστα συνδυάζεται με ενέργειες, αποφάσεις και, πολλές φορές, προσβλητικές δηλώσεις ακόμα και με αναφορές στην εσωτερική ελληνική πολιτική δεν μας άφησε άλλη επιλογή, η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό, σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε πάντως πως δεν είναι πολύ αργά για την ΠΓΔΜ να αλλάξει τη στάση της. «Ειλικρινά ελπίζω, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να επιτευχθεί, πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, μία αμοιβαία αποδεκτή, πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση στο πλαίσιο των προσπαθειών του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς, τις οποίες στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.
Δηλώσεις Γκρουέφκσι
«Εάν η Ελλάδα πει όχι στην ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ, αυτό θα σημαίνει και όχι προς τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Σλοβενία και προς όλες τις άλλες χώρες οι οποίες υποστηρίζουν την ένταξη της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Συμμαχία", ανέφερε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος του VMRO-DPMNE, στην κωμόπολη Γκράντσκο.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η χώρα του δεν αποφεύγει το διάλογο για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος «είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με όλους τους αρμόδιους στην Ελλάδα, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, για το θέμα αυτό». Πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του «έχει κάποιες κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μπορεί να υπερβεί».
Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ίβιτσα Μπότσεφσκι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα δημοσιεύσει σήμερα και αύριο πληρωμένες καταχωρήσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες (Τάιμς, Λε Μοντ, Ντι Βέλτ, Ντι Τέλεγκραφ, Νιού Γιορκ Τάιμς, Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν) για την προώθηση της υποψηφιότητας της χώρας στο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της εκστρατείας «Η "Μακεδονία" αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Σε αυτές τις καταχωρήσεις θα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το «συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη χρήση του ονόματος αυτού, δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».