Την ελπίδα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα αυτό.
Κληθείς να σχολιάσει τη «διμερή διαφορά» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε δύο σημαντικούς παράγοντες: Πρώτον, ότι οι θέσεις μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας (όπως η Ελλάδα) και οι θέσεις μιας χώρας (όπως η ΠΓΔΜ) που επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για το ΝΑΤΟ και δεύτερον, ότι για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ χρειάζεται η συναίνεση όλων των χωρών μελών.
«Επιθυμία της Συμμαχίας, αλλά και δική μου προσωπική επιθυμία είναι να βρεθεί μια λύση από τώρα ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σέφερ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθεί «η μη συναίνεση» στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία.
Από την πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η χώρα της υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, τονίζοντας ότι η ΠΓΔΜ πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί σε αυτήν. Ωστόσο, η Κ. Ράις, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται την περίοδο αυτή επί των προτάσεων του Διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.
Από γαλλικής πλευράς, ο Μπ. Κουσνέρ δήλωσε ότι η θέση της χώρας του ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη: «Η Γαλλία επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας και λύσεις υπάρχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπ. Κουσνέρ, συμπληρώνοντας ότι οι ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στη σημερινή Σύνοδο η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, αποδεικνύουν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό.
Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν (η ενδεχόμενη) μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, συμπαρασύρει και την υποψηφιότητα της Αλβανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι η κάθε χώρα κρίνεται ξεχωριστά.
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, Γερμανοί διπλωμάτες, δήλωσαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι δύσκολα το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, όσο η Ελλάδα προβάλλει αντιρρήσεις.
Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν, δήλωσε προς τον Τύπο ότι η Τουρκία στηρίζει την υποψηφιότητα και των τριών χωρών, της Κροατίας της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ολλανδία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ