Κύκλο επαφών για τη διευθέτηση των λεπτομερειών του ανοίγματος του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας, αλλά και γενικότερα για προετοιμασία της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχίζει ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου.
Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, με τον οποίο ενδεχομένως να συναντηθεί σήμερα για συζήτηση του θέματος του ανοίγματος της Λήδρας και άλλων οδοφραγμάτων.
Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα να έχει συνάντηση τόσο με τον κ. Μόλερ όσο και με τον σύμβουλο του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν το άνοιγμα του σημείου διέλευσης στη Λευκωσία. Πιθανόν επίσης την ερχόμενη εβδομάδα να βρίσκεται στην Κύπρο και ομάδα των Ηνωμένων Εθνών για το ίδιο θέμα.
Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για το άνοιγμα της οδού Λήδρας και ότι ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Εξάλλου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα ότι στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες μέχρι τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ θα ξεκαθαρισθούν εκκρεμότητες και ότι θα υπάρχει πλήρης γνώση για την ακριβή κατάσταση.
Στο μεταξύ, αντιπροσωπείες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταστηματαρχών συναντήθηκαν χθες βράδυ και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους θέση για διάνοιξη της οδού Λήδρας. Ανακοίνωση των δύο οργανώσεων αναφέρει ότι η διάνοιξη της οδού Λήδρας θα βοηθήσει στην εμπορική αναζωογόνηση της ευρύτερης εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας και θα αποτελέσει ακόμη μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταστηματαρχών, εμπόρων και βιοτεχνών.
Οι δύο οργανώσεις συμφωνούν ότι στο πλαίσιο των κανονισμών της Πράσινης Γραμμής και μέσα σε συνθήκες ασφάλειας θα πρέπει να διευκολυνθεί η ανάπτυξη του εμπορίου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων και απώτερο στόχο την επανένωση της Κύπρου.
Αισιοδοξία για τη συνάντηση
Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για τη συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ, ο Κύπριος Πρόεδρος ευχήθηκε να υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά. «Οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι απομονωμένοι, να προβληματισθούν με ποιο τρόπο θα τερματισθεί το αδιέξοδο, με σεβασμό όμως στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στην ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην οποία βάση των συμφωνιών του 60 είναι συνέταιροι», τόνισε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: «Οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να προβληματισθούν πώς ο συνεταιρισμός αυτός θα μετεξελιχθεί από ενιαίο σε ομοσπονδιακό κράτος».
Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας για το σχέδιο Ανάν το οποίο υπογράμμισε ότι είναι παρελθόν. «Εμείς δεν συζητούμε για το σχέδιο Ανάν, όπως δεν συζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε κανένας διεθνής οργανισμός που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και αναμένω και από τον κ. Ταλάτ να τιμήσει την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία αυτή είναι η μόνη που φέρει τις υπογραφές των δύο πλευρών και αφορά τόσο τη διαδικασία όσο και την ουσία.
Από την πλευρά του, ο κ. Ταλάτ, που επέστρεψε επίσης χθες βράδυ από συνομιλίες που είχε στην Αγκυρα, επανέλαβε την προθυμία του να συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και λύση το συντομότερο δυνατό.
Κάλεσε επίσης τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί λύση ακόμη και πριν από το τέλος αυτού του χρόνου.
Ο κ. Ταλάτ απέφυγε να επαναλάβει τις θέσεις του για συνομιλίες με αφετηρία το σχέδιο Ανάν και παρθενογένεση ενός νέου κυπριακού κράτους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τουρκική πλευρά είναι δυσαρεστημένη από τη θέση του κ. Χριστόφια ότι δεν διαπραγματεύεται επί του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική πλευρά θα εξακολουθήσει να προβάλλει την προσήλωσή της στο σχέδιο Ανάν και την απαίτηση αξιοποίησης του, καθώς και την αξίωση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Τα Ηνωμένα Εθνη τηρούν τακτική σιγής όσον αφορά την επικείμενη πρώτη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ, την οποία θεωρούν με διερευνητική, αλλά και σημαντική, επειδή θα προσδιορίσει το εύρος των κινήσεων των δύο πλευρών.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλλερ χαρακτήρισε το στάτους κβο στην Κύπρο απαράδεκτο, σημειώνοντας ότι μια διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή ΑΠΕ