Κόσμος
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 10:29

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το αποτέλεσμα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα με την ελληνική πολιτική ηγεσία και η επικείμενη συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η εκλογή του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, στην Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η κατάσταση με το νερό και τα μέτρα εξοικονόμησης του, καθώς επίσης η εξαγγελία του Υπουργού Παιδείας για ίδρυση Ιατρικής Σχολής, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κότα ή πρόστιμο στο νερό που θα πίνουμε» γράφει ότι, μπορεί να μην μας κλείσουν τελικά τις κάνουλες, αλλά σκέφτονται να επιβάλουν quota στην κατανάλωση του νερού, και η παραβίαση του quota θα συνιστά κατευθείαν πρόστιμο. Αυτή είναι η εισήγηση του Υπουργού Γεωργίας, Μιχάλη Πολυνείκη στην σημερινή σύσκεψη για την υδατική κατάσταση, χωρίς να αποκλείονται άλλες, εξίσου δραματικές ρυθμίσεις. Γράφει, επίσης, ότι ο ¶κης Παπασάββας, τέως Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, διορίζεται εντός των ημερών Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Η «Μάχη», υπό τον τίτλο « Τέρμα το μπάνιο του λαού…» γράφει ότι, φάτε πιείτε τις γιορτές του τριημέρου των αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, αφού μετά έρχονται δραστικά μέτρα περικοπών στο νερό, αυτό διαμηνύει στους χρηστούς πολίτες, ο Υπουργός Γεωργίας Μιχάλης Πολυνείκης. Γράφει, επίσης, ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα μπορούσε να προσφέρει 1,8 δισεκ. Ευρώ σε μέρισμα ειρήνης κάθε χρόνο μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με την Τουρκία και άλλες ευκαιρίες για το νησί, που μεταφράζεται σε όφελος 5.500 ευρώ για κάθε οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε δικοινοτική ομάδα.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο « Ετοιμάζουν χαρτιά για τις συνομιλίες», γράφει ότι, τα χαρτιά τους για τις συνομιλίες οι οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα αρχίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ετοιμάζουν οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η τουρκική πλευρά θα επιδιώξει να κινηθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάν ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε αυτούς που υποστηρίζουν την παρθενογένηση να αντιληφθούν ότι η εγκατάλειψη των Συμφωνιών του ’60 θα έχει και άλλες συνέπειες. Γράφει, επίσης, ότι χωρίς εκπλήξεις κύλισε η χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία όπως αναμενόταν εξελέγη πρόεδρος του Κοινοβουλίου ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν.

Η «Σημερινή», υπό τον τίτλο « Μεγάλες προσδοκίες για λύση του κυπριακού» γράφει ότι πυρετός ζυμώσεων σημειώνονται τις τελευταίες μέρες με στόχο την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στη Νέα Υόρκη ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πασκόε είπε ότι αναμένει με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της συνάντησης ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε την προσήλωσή του στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Γράφει, επίσης ότι 27 χιλιάδες πτυχιούχοι επιθυμούν διορισμό στην δημόσια εκπαίδευση καθώς ο κατάλογος διοριστέων όλων των ειδικοτήτων μακραίνει.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Νέες μελέτες για παλιά έργα» γράφει ότι, στο μικροσκόπιο των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών τα μεγάλα έργα, είτε αυτά βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης είτε έχουν εξαγγελθεί. Ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης προτίθεται να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετική μελέτη. Γράφει, επίσης, ότι ο Γιώργος Ιακώβου θα συναντηθεί τις επόμενες μέρες με τον σύμβουλο του Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, για να ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το άνοιγμα της διόδου στην οδό Λήδρας καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ευοίωνες προοπτικές», γράφει ότι, ευοίωνες προοπτικές για τη διάρρηξη του αδιεξόδου στο κυπριακό διανοίγονται αν και εφόσον η τουρκική πλευρά αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι την ίδρυση της Ιατρικής Σχολής εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου, ύστερα από συνάντηση που είχε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τις πρυτανικές αρχές. Πρόκειται για παλιό αίτημα του Πανεπιστημίου, το οποίο επεξεργαζόταν εδώ και χρόνια, ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», υπό τον τίτλο « Γερές βάσεις για τα επόμενα βήματα», γράφει ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία ξεκαθάρισε ένα πράγμα : Η Ελλάδα παραμένει το κύριο στήριγμα του αγώνα μας για αποκατάσταση των δικαίων και δικαιωμάτων μας. Γράφει, επίσης, ότι τέσσερις Προέδρους αναμένεται να έχει το Εθνικό Συμβούλιο που εκτός απρόοπτου θα συνέλθει μέσα στον τρέχοντα μήνα για πρώτη φορά υπό την Προεδρία του Δημήτρη Χριστόφια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα « Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Κομμισάριοι του ΑΚΕΛ» γράφει ότι, ανώτατα κομματικά στελέχη του ΑΚΕΛ «διορίστηκαν» και ανέλαβαν καθήκοντα με κύριο στόχο να αρχίσουν τις παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις και τις προαγωγές στην Δημόσια Υπηρεσία. Γράφει, επίσης, ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών όλων σχεδόν των Προέδρων της Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου εκτός από την θέση του Επιτρόπου Προεδρίας ανέλαβε – επί προσωρινής βάσης- και την θέση του επικεφαλής της ΚΥΠ, σε αντικατάσταση του Τάσου Τζιωνή.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη « The Cyprus Weekly» υπό τον τίτλο « Καθορίζουν την ημερομηνία» γράφει ότι, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε χθες ότι αναμένει να συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε κάποιο χρόνο μεταξύ 17 και 24 Μαρτίου. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Γιαν Τρουνζίσκι, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Κομισιόν ο οποίος είπε ότι το εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών παραμένει χαμηλό.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)