Κόσμος
Παρασκευή, 07 Μαρτίου 2008 22:06

Να ντύσουμε τους γυμνούς

Είναι η τέχνη κατάλληλη για όλους; Οχι, για τους απροετοίμαστους. «Το αντίκρισμα τόσης συγκεντρωμένης αρμονίας κι ομορφιάς προκαλεί τέτοια αναστάτωση, ώστε εμφανίζουν ζάλη, πανικό και σύγχυση, αύξηση παλμών και λιποθυμικές τάσεις, σε σημείο ώστε να είναι απαραίτητη η νοσηλεία τους». Ο ψυχίατρος εξηγεί στο γερμανικό «Spiegel», όπως διαβάζω στην «Ελευθεροτυπία», την «υπερκουλτουραιμία» από την οποία προσβάλλονται κάποιοι επισκέπτες της Φλωρεντίας, που παίρνουν υπερβολική δόση αισθητικής τελειότητας.

Εχοντας προφανώς αυτό κατά νου διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη έκρινε, ύστερα «από προσωπική επίσκεψη», τα εκτιθέμενα στο Τελλόγλειο χαρακτικά του Πικάσο ακατάλληλα για οργανωμένη επίσκεψη μαθητών. Δεν είναι εξοικειωμένοι, σκέφτηκε, έχουν μαθητεύσει στα σχολεία της δυσαρμονίας και της ασχήμιας, θα πάθουν σοκ, γιατί η Τέχνη φέρνει στην επιφάνεια πράγματα που δεν έχουμε εκφράσει ποτέ και συχνά δεν τα γνωρίζουμε καν.

Δεν θα σχολιάσω αν είναι κατάλληλος ο Πικάσο για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Μπορεί να μην κρίνεται αναγκαίο να δουν την έκθεση στο πλαίσιο σχολικής επίσκεψης. Δεκτόν. Αλλά μήπως συντέλεσε και το γεγονός ότι ο καθηγητής δεν μπορούσε να ντύσει τους γυμνούς στα έργα; Αλήθεια στα μουσεία τι κάνει; Κλείνει τα μάτια των παιδιών μπρος το κάλλος των αγαλμάτων, για να μην τραυματιστεί η ψυχική υγεία τους, να αποτρέψει έκρηξη των αισθήσεων; Το θέμα εμπεριέχει την ιλαρότητα και εκεί θα περιοριζόταν, αν δεν έπαιρναν τόσο σοβαρά τον ιεραποστολικό τους ρόλο κάποιοι. Να αποφανθεί η Επιτροπή Θεαμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Μα δεν δεν αρμόδια, παρά μόνο για το αν είναι κατάλληλες για σχολεία ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Και ποιος να αποφανθεί; Ας πάει ένα μέλος της επιτροπής.

Αλαλούμ. Η αποθέωση της ασημαντότητας. Η λογική στην εντατική.

Κ.Τ.