«Επιβεβαιώσαμε τη βούληση της Ελλάδας και της Τουρκίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα μπροστά. Κεντρικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη από την ¶γκυρα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας», που «οφείλουμε και εμείς να συμβάλουμε στην αξιοποίησή του», όπως είπε η υπουργός.
«Επιβεβαιώσαμε τη βούληση της Ελλάδας και της Τουρκίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα μπροστά. Κεντρικός μας στόχος είναι η συνεχής βελτίωση και η πλήρης εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη από την ¶γκυρα, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Α. Γκιούλ, τον πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν.
Η κ. Μπακογιάννη είχε το πρωί κατΆ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπαμπατζάν, ακολούθησε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν παρουσία του κ. Μπαμπατζάν και με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα που της παρέθεσε ο τούρκος ομόλογός της. Το γεύμα διήρκεσε τρεις ώρες και ακολούθως , ο κ. Μπαμπατζάν συνόδευσε την κα Μπακογιάννη στην κατοικία του Προέδρου, όπου έγινε δεκτή από τον κ Γκιούλ.
«Συζητήσαμε όλο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών», είπε η κα Μπακογιάννη στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση με τον κ. Μπαμπατζάν. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «επικεντρώθηκαν» στο Κυπριακό, «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων», όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στην ¶γκυρα, μετά τις εκλογές και την αλλαγή ηγεσίας στην Κύπρο.
Οι δύο πλευρές διαπίστωσαν ότι «ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας», που «οφείλουμε και εμείς να συμβάλουμε στην αξιοποίησή του», όπως είπε η υπουργός.
Μιλώντας για την νέα κινητικότητα που εμφανίζει το Κυπριακό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, η οποία «μπορεί να οδηγήσει σε μια καλά προετοιμασμένη προσπάθεια επίλυσης», σε μια «δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση», που θα οδηγήσει στην επανένωση και θα δώσει τη δυνατότητα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Αντικείμενο των συνομιλιών ήταν και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Eλληνίδα υπουργός Εξωτερικών «διαβεβαίωσε» τον Tούρκο ομόλογό της ότι «η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι θερμός υποστηρικτής της πορείας της Τουρκίας προς στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Είπε ακόμη ότι «η ημέρα της ένταξης της Τουρκίας, εφόσον πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια και προαπαιτούμενα θα είναι ημέρα χαράς για την Ελλάδα» και θα σηματοδοτήσει την «αρχή μιας νέας εποχής ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή».
Οι δύο υπουργοί εκτίμησαν επίσης στην ουσιαστική συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ