Κόσμος
Τρίτη, 11 Μαρτίου 2008 16:40

Έκκληση της Σλοβακίας για επίλυση του Σκοπιανού

Έκκληση να διευθετήσουν τη διαφορά τους σχετικά με το όνομα απηύθυνε σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

«Ένας συμβιβασμός ανάμεσα στη Μακεδονία και την Ελλάδα δεν μπορεί να προέλθει από μια άλλη χώρα» δήλωσε ο Γκασπάροβιτς, υπογραμμίζοντας πως η χώρα του «δεν θα ήταν πολύ ευτυχής» αν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ «εξαρτιόταν από το πρόβλημα αυτό».

«Η Μακεδονία προσπαθεί να βρει μια εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα αυτό για να μην ασκηθεί το (ελληνικό) βέτο» διαβεβαίωσε ο Τσερβένκοφσκι. «Δεν έχουμε λύση προς το παρόν» πρόσθεσε, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Μπρατισλάβα.

Σχετικά με το Κόσοβο, ο πρόεδρος Γκασπάροβιτς επανέλαβε πως η χώρα του δεν θα βιαστεί να αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει ή όχι τη νέα οντότητα, διευκρινίζοντας ότι «αυτό μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια». Η Σλοβακία φοβάται μήπως δημιουργηθεί προηγούμενο, ιδιαίτερα λόγω της δικής της ουγγρικής μειονότητας.

Η ΠΓΔΜ «δεν έχει προς το παρόν τελική θέση για το Κόσοβο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο