Κόσμος
Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2008 13:10

ΗΠΑ: Στις 22 Απριλίου η επόμενη μάχη Χίλαρι Κλίντον - Μπάρακ Ομπάμα

Στις 22 Απριλίου - σε έξι εβδομάδες από σήμερα - Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα θα αναμετρηθούν στις προκριματικές εκλογές της Πενσυλβάνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος της υποψηφιότητας για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Μισισίπι, ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε της Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο γερουσιαστής του Ιλινόϊ είχε ήδη φύγει από την πολιτεία πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες και είχε ξεκινήσει την περιοδεία του προς την Πενσυλβάνια.

Οι 42 ημέρες που απομένουν μέχρι τις επόμενες προκριματικές είναι το μεγαλύτερο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, από εκλογές σε εκλογές, από τις 3 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν οι αναμετρήσεις στην μικρή μεσοδυτική πολιτεία Αϊόβα.

Οι περισσότεροι αναλυτές, αλλά και πολλά στελέχη και των δύο επιτελείων, θεωρούσαν ότι τα πάντα θα είχαν κριθεί μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, την ημέρα που διεξήχθησαν παράλληλα προκριματικές σε 20 Πολιτείες.

Μετά την αποκαλούμενη «Σούπερ Τρίτη», ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν, σχεδόν εξασφάλισε το χρίσμα του κόμματός του και την περασμένη εβδομάδα έβγαλε εκτός μάχης τον μοναδικό του αντίπαλο, Μάικ Χάκαμπι. Για τους Δημοκρατικούς όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Τώρα, με μόνο οκτώ από 50 Πολιτείες να απομένουν να ψηφίσουν, τον Ομπάμα και την Κλίντον χωρίζουν περίπου 130 εκλέκτορες από τους 3.000 και πλέον. Για να κερδίσει, ο υποψήφιος χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη 2.025 εκλεκτόρων μέχρι το συνέδριο του κόμματος, τον Αύγουστο, στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Ο 46χρονος Ομπάμα έχει πολλή δουλειά να κάνει αν επιθυμεί μια νίκη στην Πενσυλβάνια. Η 60χρονη Κλίντον, η οποία έχει οικογενειακούς δεσμούς στην ανατολική αυτή πολιτεία, προηγείται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η πρώην Πρώτη Κυρία θα μπορούσε να βρεθεί εκτός κούρσας, αν δεν διατηρήσει αυτό της το προβάδισμα στις 22 Απριλίου.

«Ο,τι έχω δει μέχρι στιγμής αυτή τη χρονιά δείχνει ότι οι Δημοκρατικοί προτίθενται να αλλάξουν γνώμη», λέει ο Φρανκ Νιούπορτ, επικεφαλής του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Gallup.

Σύμφωνα με τον Νιούπορτ, η Κλίντον έχει σαφές προβάδισμα έναντι του Ομπάμα στην Πενσυλβάνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αιφνιδιάσει ο γερουσιαστής του Ιλινόι.

Η Κλίντον, ο Ομπάμα και οι υποστηρικτές τους έχουν επιδοθεί σε έναν «μαραθώνιο» ανταλλαγής προσωπικών χτυπημάτων τις τελευταίες εβδομάδες κι αυτός ο αναβρασμός - φοβούνται στελέχη των Δημοκρατικών - μπορεί να οδηγήσει τον ρεπουμπλικανό Μακέιν στο Λευκό Οίκο, στις 4 Νοεμβρίου.