Πολιτική
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 07:01

Ανοιγμα Γ. Παπανδρέου στον Συνασπισμό

Ανοιγμα προς τον Συνασπισμό για συνεργασία έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 8ου τακτικού συνεδρίου του Κινήματος. Διακήρυξε παράλληλα ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, διότι, όπως τόνισε, τις λύσεις δεν τις δίνουν οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεγάλοι σχηματισμοί, αλλά μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, μπορεί να αναζητήσει δρόμους συνεργασίας με άλλα κόμματα και κυρίως με τον Συνασπισμό.

ANOIΓΜΑ προς τον Συνασπισμό για συνεργασία έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του 8ου τακτικού συνεδρίου του Κινήματος.

Διακήρυξε παράλληλα ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, διότι, όπως τόνισε, τις λύσεις δεν τις δίνουν οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεγάλοι σχηματισμοί, αλλά μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, μπορεί να αναζητήσει δρόμους συνεργασίας με άλλα κόμματα και κυρίως με τον Συνασπισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως πρώτο βήμα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό να είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίες να έχουν σταθερή επαφή και διαβούλευση και να προβαίνουν σε κοινές ενέργειες. Στην πορεία πρόσθεσε μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες συγκλίσεις καθώς και διαμόρφωση κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τους άξονες μιας νέας εθνικής στρατηγικής, επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις διαφορές "μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης", αναφέρθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ απευθύνθηκε και στη μνήμη των στελεχών του κινήματος, υπενθυμίζοντας σημαντικούς σταθμούς στην πολιτική ιστορία της χώρας και του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το σώμα των συνέδρων να εγκρίνει βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές στο κόμμα αμέσως μετά το συνέδριο και ανέφερε ορισμένες συγκεκριμένες αλλαγές.

Όπως τόνισε στην πρότασή του για τη σύνθεση του νέου πολιτικού συμβουλίου, θα διασφαλίζονται η ανανέωση, η ενότητα και η αξιοκρατία, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα άλλα όργανα.

Σχετικά με τις οργανώσεις του κινήματος θα ξαναειδωθεί η σχέση τους με την κοινωνία και ο τρόπος δράσης τους. Θα αξιολογηθούν και θα πιστοποιηθούν και στις 3 Σεπτεμβρίου, με την επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυση του κινήματος, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των νέων κεντρικών του γραφείων, θα ανοίξουν και όλες οι νέες οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 θα παραμείνει ως ζωντανό ιστορικό αρχείο ενώ θα στεγάσει και μια νέα σχολή κομματικών στελεχών.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης ανεξάρτητα από το πως εκείνα μεταχειρίζονται το ΠΑΣΟΚ και ανήγγειλε ότι το νέο πολιτικό συμβούλιο θα εξετάσει τον τρόπο για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ δικό του ή δικά του μέσα ενημέρωσης.

Χαιρετισμός Αλ. Τσίπρα

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν της ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΝ, επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος.

Και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στην κοινή δράση όλης της αντιπολίτευσης, την οποία επιδιώκουμε σταθερά για όλα τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα".

"Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ", επισήμανε ο κ. Τσίπρας. "Έναν προβληματισμό μέσα από τον οποίο το κόμμα σας, σωστά κατά τη γνώμη μας, αναζητά τρόπους να ξεκόψει από τον κυβερνητισμό, να ανακτήσει επαφή με την βάση του, να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του αναφορές".

Είπε ακόμη ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι να αλλάξει ο δεδομένος συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί πολιτικά.

"Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμάς μας ενδιαφέρει να δοθεί λύση αριστερής διακυβέρνησης που θα ανατρέπει το σημερινό πλαίσιο εξουσίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι από μόνη της η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα και γι' αυτό ο ΣΥΝ δεν συμμετέχει, σε μια συζήτηση με διλημματικούς όρους.

Χαιρετισμός Λ. Ζαγορίτη

"Είμαστε εδώ με σεβασμό στη διαδρομή και τον κόσμο του Κινήματος. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, παρά τις συγκρούσεις μας", τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι τα συνέδρια και οι δημοκρατικές διαδικασίες στηρίζουν και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη των κομμάτων, αλλιώς, όπως είπε, τα κόμματα κλείνονται στον εαυτό τους, περιχαρακώνονται και απομακρύνονται από την κοινωνία χωρίς να εξελίσσονται.

"Ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τη συμβολή όλων των κομμάτων στην πολιτική σταθερότητα του τόπου. Αναγνωρίζουμε την προσφορά του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο βίο και την πορεία της χώρας, όπως πιστεύουμε ότι και εσείς αναγνωρίζετε τη συμβολή της δικής μας παράταξης".

Χαιρετισμός εκπροσώπου ΚΚΕ

"Η 90χρονη πολιτική πείρα του ΚΚΕ έχει διδάξει ότι η πρόοδος και η ευημερία βρίσκονται στον ασυμβίβαστο οργανωμένο αγώνα με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με τον πολιτικό στόχο ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο με το οποίο καθορίζουμε την θέση μας απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη" ανέφερε στον χαιρετισμό του προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς.

Ο κ. Παρασκευάς αναφερόμενος στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής, έκανε λόγο για ενδυνάμωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των δρόμων του πετρελαίου, εκτίμησε ότι οι αντιθέσεις θα οξυνθούν και εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΕ για επικίνδυνες συνέπειες "στον βαθμό που η χώρα μας συνεχίζει να μετέχει σε αυτά τα παιχνίδια".

Ρουσόπουλος: O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ένα συνέδριο για να απευθυνθεί στον Συνασπισμό

“Ο κ. Παπανδρέου σήμερα, για μια ακόμη φορά, απέτυχε να διατυπώσει συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις. Απέτυχε να απευθυνθεί στους Έλληνες πολίτες και στα πραγματικά τους προβλήματα”, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

“Έκανε ένα Συνέδριο για να απευθυνθεί στον Συνασπισμό. Αυτό το θέμα όμως αφορά τον ίδιο και τα αδιέξοδά του. Οι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία, που, με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο και αποφασιστικότητα, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Απάντηση Γ. Ραγκούση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Είναι να απορεί κανείς, εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, είχε κατά νου τα όσα είπε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, το μόνον που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι, δεν έχει άλλον τρόπον να απαντήσει από το να καταφύγει για μια ακόμη φορά σε λόγο προσβλητικό, ο οποίος και τον χαρακτηρίζει”.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ