Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 10:17

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Το Κυπριακό, οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλες, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η διάνοιξη της Οδού Λήδρας και η συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

H ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Κοινοπραξία στην Πράσινη Γραμμή'', γράφει πως την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαρτίου, αναμένεται η ανακοίνωση της διάνοιξης της Οδού Λήδρας από τους Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ακολούθως θα αρχίσουν οι εργασίες υποστύλωσης των κτιρίων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης και η βελτίωση του οδοστρώματος για να διευκολυνθεί η διακίνηση των πεζών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια για να επαναλάβει προσωπικά την πρόσκληση του για επίσημη επίσκεψη του Κύπριου στο Λονδίνο.

''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Πάνω μας η μπάλα για τη λαθρομετανάστευση'', γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης και την αποθάρρυνση των λαθρομεταναστών αφενός και αφετέρου για τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει πλήρης συναντίληση Αρχιεπισκόπου και Υπουργού Παιδείας, προσθέτοντας πως η Εκκλησία είναι έτοιμη να συμβάλει στην ίδρυση Θεολογικής Σχολής.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Σινιάλο από Πάσκοε για την πρωτοβουλία'', γράφει ότι το σινιάλο του Λιν Πάσκοε θα αναμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, για να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Ο κ. Μπαν, ο οποίος χθες είχε συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη άφησε να νοηθεί ότι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ στο νησί θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η δική του εμπλοκή στο πρόβλημα. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις επαφές του Προέδρου Χριστόφια στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και ότι στον κ. Χριστόφια προσέτρεξαν οι περισσότεροι από τους βασικούς παίκτες των Βρυξελλών.

''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τρύπα στο… νερό, ξανά επαφές με το Λίβανο'', γράφει ότι σε εφιάλτη μετατρέπεται η έλλειψη νερού. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο με παραχώρηση νερού. Οπως δηλώνουν αρμόδιοι στην Αθήνα, οι ποσότητες που έχει η Ελλάδα στους ταμιευτήρες της αρκούν μόνο για ενάμισι χρόνο και φέτος η χώρα διανύει και αυτή περίοδο ανομβρίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''αγνοούνται'' 18.000 εισαγόμενα αιγοπρόβατα και προσθέτει ότι ο Παγκυπριος Σύνδεσμος Ποιμνιοτρόφων θα αναλάβει νομικό αγώνα για αθέμιτο ανταγωνισμό με αφορμή παρανομίες, που υποστηρίζει, εντοπίζονται στις εισαγωγές ζώων, που πωλούνται ως κυπριακά.

''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Τουρκικά τερτίπια στην ΕΕ'', γράφει ότι παρέμβαση για το Κυπριακό στην ΕΕ επιχείρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκοντας να θέσει τα πλαίσια των επικείμενων εξελίξεων . Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'', ο Ερντογάν διαβίβασε επιστολή προς τους ηγέτες των 26 κρατών-μελών της ΕΕ εκτός του Κύπριου Προέδρου, ζητώντας από αυτούς να ασκήσουν πιέσεις προς τη Λευκωσία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι από μελέτη σε μελέτη προχωρεί η Κυβέρνηση για την κατανομή του προσωπικού της Αστυνομίας, προσθέτοντας πως στην Κύπρο αναλογεί ένας αστυνομικός για 125 κατοίκους ενώ στο εξωτερικό ένας προς 300.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Νέος αέρας πνέει στην ΕΕ'', γράφει ότι έντονο είναι το ενδιαφέρον της ΕΕ για το Κυπριακό, μετά και την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Δημοκρατίας. Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος αυτού επιβεβαιώθηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Προέδρου Χριστόφια με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της Ενωσης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στις 30 Μαρτίου φθάνει στην Κύπρο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε για επαφές με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', υπό τον τίτλο ''Πρώτη γεύση'', γράφει ότι πρώτη γεύση από Ευρώπη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παίρνει ο Δημήτρης Χριστόφιας με τις συνομιλίες που άρχισε στις Βρυξέλες που θα κορυφωθούν με τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίον θα συζητήσουν τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Υπουργοί Παιδείας και Αμυνας μεταβαίνουν σύντομα στην Αθήνα για συνομιλίες με τους Ελλαδίτες ομολόγους τους για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Πουλά την 8η Ιουλίου για να ανοίξει η Λήδρας!'', γράφει ότι ''έτοιμος να θυσιάσει τη βασικότερη και θετικότερη, για την ε/κ πλευρά, πρόνοια της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, απλά και μόνο για να πάρει ως αντάλλαγμα το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας!''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''ούτε ένας από την φρουρά του Τάσσου δεν μετατέθηκε εκεί που ζήτησε!''.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Βάπτισμα πυρός'', γράφει ότι ''ο Δημήτρης Χριστόφιας άφησε τον ευρωσκεπτικισμό του και είχε το πρώτο βάπτισμα του πυρός στην Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλες χθες''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ενδεχομένως να ανοίξει το οδόφραγμα στη Λήδρας στις αρχές Απριλίου, εν αναμονή της συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ.