Κόσμος
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 10:47

Λευκωσία: Οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς δεν καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας

Επιβεβαιώνει ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογαν διαβίβασε επιστολές στους ηγέτες 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας), στις οποίες προβάλλει τις τουρκικές θέσεις ως βάση για λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Στεφάνου, σε δηλώσεις στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ανέφερε ότι η επιστολή είναι πανομοιότυπη με εκείνη που απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία διατυπώνεται αξίωση για λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, ύπαρξη δύο λαών και κρατών στην Κύπρο και δημιουργία νέου κράτους με παρθενογένεση και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι κινήσεις και οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν καλλιεργούν αισιοδοξία.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε, εξάλλου, ότι φαίνεται να βρίσκει κατανόηση η θέση που ανέπτυξε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας στις επαφές του στις Βρυξέλλες, πως αφετηρία των διαβουλεύσεων για λύση του κυπριακού πρέπει να είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, 2006. Επίσης είπε ότι η εκλογή του κ. Χριστόφια έχει αναθερμάνει τις προσδοκίες για λύση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Χριστόφια με τον πρωθυπουργό τη Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, είπε ότι σ' αυτή επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον των δύο χωρών να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και γίνονται ενέργειες μέσω της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια στην Βρετανία.

Το στίγμα των βρετανικών θέσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό έδωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Τζίμ Μέρφυ, ο οποίος δήλωσε σε δείπνο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου ότι το Λονδίνο θα εκπληρώσει τη μοναδική σε σημασία υποχρέωσή του, για μια ενωμένη-ανεξάρτητη Κύπρο.

Ο ίδιος, είπε, θεωρεί τη δέσμευση ουσιαστική και ως το σπουδαιότερο από τα καθήκοντά του ως υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας στους επόμενους μήνες.

Η θέση αυτή, πρόσθεσε, πηγάζει από την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας χώρας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως ηγετικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ