Πολιτική
Παρασκευή, 14 Μαρτίου 2008 18:12

Κ. Καραμανλής: «Η Ελλάδα πληροί όλα τα κριτήρια για το visa waiver program»

Η Ελλάδα είναι η μόνη από τις χώρες-μέλη της ΕΕ που πληροί τόσο τα παλαιά, όσο και τα νέα κριτήρια της αμερικανικής νομοθεσίας για το λεγόμενο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων διαβατηρίων, «visa waiver».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «visa waiver», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσειες γίνονται σε διμερές επίπεδο, όπως είχαν κάνει και άλλα παλαιά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπάρχει η κοινοτική θέση στο ζήτημα αυτό και οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διάλογο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις γενικότερες κατευθυντήριες γραμμές.

Ωστόσο, κατέληξε ο κ. Καραμανλής, «αυτό δεν σημαίνει ότι οι χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν σήμερα στο πρόγραμμα "visa waiver", θα πρέπει να οδηγηθούν σε αδυναμία κατάργησης της βίζας».