Κόσμος
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2008 22:10

Εναλλακτικές ονομασίες πρότεινε ο Νίμιτς, σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ

Πρόταση για τρεις εναλλακτικές ονομασίες υπέβαλε προφορικά, σύμφωνα με ιδιωτικά ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη συνάντηση των διαπραγματευτών στη Βιέννη:

- Δημοκρατία της ¶νω Μακεδονίας

- Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας και

- Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς σταθμούς των Σκοπίων, η ονομασία που ενδεχομένως συμφωνηθεί θα είναι για όλες τις χρήσεις διεθνώς, εκτός του εσωτερικού της ΠΓΔΜ όπου θα παραμείνει το συνταγματικό όνομα.

Οι ίδιοι τηλεοπτικοί σταθμοί σχολιάζουν ότι οι ονομασίες «δεν ανταποκρίνονται στις επιδιώξεις των Σκοπίων» και ότι «προσεγγίζουν τις θέσεις της Αθήνας».

«Ωστόσο», συμπληρώνουν τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών, «ο κ. Νίμιτς για να κατευνάσει τις ανησυχίες των Σκοπίων, σχετικά με την εθνική ταυτότητα, πρότεινε το έθνος να ονομάζεται μακεδονικό και η γλώσσα μακεδονική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ίβιτσα Μπότσεφσκι δήλωσε το απόγευμα ότι η κυβέρνηση περιμένει να έχει μία πρώτη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της χώρας στις συνομιλίες Νίκολα Ντιμιτρόφ για το περιεχόμενο της συνάντησης και πρόσθεσε ότι ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ίσως συγκαλέσει απόψε ή αύριο τους αρχηγούς των τριών άλλων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για να εξετάσουν από κοινού το αποτέλεσμα της συνάντησης της Βιέννης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ