Πολιτική
Τρίτη, 18 Μαρτίου 2008 07:00

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση για το ασφαλιστικό

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ σήμερα τα ξημερώματα η πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη. Κατά την έναρξη της συζήτησης χθες το απόγευμα η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατέθεσε 17 νομοθετικές βελτιώσεις σημειώνοντας ότι οι περισσότερες γίνονται καθ΄υπερβολήν αλλά το πράττει για να μην υπάρξει καμμία απολύτως σκιά.

Η υπουργός υποστήριξε ότι έχει γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι άφησε το ασφαλιστικό στην τύχη του. Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνη κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες και χωρίς να μεταθέτει τα προβλήματα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι άδικος και ταξικός προκαλεί κοινωνικές ανισότητες και την επομένη των εκλογών εφόσον έρθουν στην εξουσία θα τον καταργήσουν.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και θα αποχωρήσει στην κατ΄άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «τερατούργημα» και «φονιά» του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Αστέριος Ροντούλης, απέδωσε ασυνέπεια στην κυβέρνηση και την υπουργό Απασχόλησης.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων που αντιδρούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Σήμερα δεν θα λειτουργήσουν μετρό, ηλεκτρικός, ΟΣΕ και προαστιακός. Παράλληλα συνεχίζουν την απεργία τους τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ ενώ μέχρι και την Παρασκευή απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι και οι δικαστικοί επιμελητές.

Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται αύριο ημέρα πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι, μηχανικοί, βενζινοπώλες, γιατροί, φαρμακοποιοί, τραπεζοϋπάλληλοι, αρτοποιοί, δάσκαλοι, καθηγητές, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και μετρό θα λειτουργήσουν μόνο από τις 10 το πρωΐ έως τις 3 μ.μ. Τα τρόλλεϋ δεν θα κινηθούν 10:30 π.μ. με 3:30 μ.μ., ενώ ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα παραμείνουν τραμ και λεωφορεία.