Πολιτική
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 13:57

Δέσμευση για λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογράμμισαν σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Σκοπιανός ομόλογός της, Αντόνιο Μιλοσόσκι. «Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Υπάρχει βούληση για επίλυση του προβλήματος, εκτίμησε η κ. Μπακογιάννη.

ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ υπογράμμισαν σήμερα στις Βρυξέλλες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Σκοπιανός ομόλογός της, Αντόνιο Μιλοσόσκι.

«Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών συναντήθηκαν πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να προωθήσουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες και με στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ σε μια αμοιβαία αποδεκτή έκβαση. Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να υποβοηθηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», ανέφερε επίσης ο κ. Κουμουτσάκος.

Ντ. Μπακογιάννη: Υπάρχει βούληση για επίλυση του προβλήματος

«Η Ελλάδα προσήλθε καταθέτοντας την ειλικρινή βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτής λύσης, με ξεκάθαρες θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα και αποφασιστική στάση» δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες.

Επίσης γνωστοποίησε πως κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις και ιδέες.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη απάντησε: «Δεν γνωρίζω αν θα επιτευχθεί συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση πραγματικά να εργαστεί για να υπάρξει μια εποικοδομητική συμφωνία».

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» για τη χώρα μας, η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση για επιδίωξη ενός ονόματος «που θα σηματοδοτεί τη διαφορά ανάμεσα στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και στην περιοχή που σήμερα καλύπτεται από την ΠΓΔΜ». «Εκτιμώ ότι αυτό είναι δίκαιο και ξεκάθαρο και σημαντικό για τη σταθερότητα στην περιοχή» πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης «περισσότερη βούληση» για την επίλυση του προβλήματος, δήλωσε: «Και οι δύο χώρες συνειδητοποιούν πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα και εξαιρετικής σημασίας για τους λαούς μας και εκτιμώ ότι υπάρχει βούληση».

Ερωτηθείσα τέλος αν υφίσταται θέμα υποκατάστασης της, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, διαδικασίας, υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Οι συναντήσεις οι οποίες γίνονται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ είναι συναντήσεις υποβοηθητικές αυτής της διαδικασίας» συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ