Κόσμος
Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2008 18:31

Χαιρετίζουν ΗΠΑ - Μ. Βρετανία το αποτέλεσμα της συνάντησης Χριστόφια-Ταλάτ

Χαιρετίζουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Λευκωσία το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης του προέδρου Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Πιο αναλυτικά, η πρεσβεία των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα θετικό.

«Η συμφωνία των ηγετών να συσταθούν ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές για περίοδο τριών μηνών και η προθυμία των ηγετών να συναντηθούν όταν και όποτε χρειάζεται πριν από την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων, είναι υποσχόμενες εξελίξεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, χαρακτηρίζει «το επικείμενο άνοιγμα της οδού Λήδρας ως σημαντικό βήμα για αναζωογόνηση των σχέσεων και την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων».

Τέλος, εκφράζει την ετοιμότητά της για παροχή πλήρους υποστήριξης «σε αυτές τις προσπάθειες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γραπτή δήλωση του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή Πίτερ Μίλετ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, καλωσορίζει το αποτέλεσμα της συνάντησης «και τη συμφωνία τους να αρχίσουν αμέσως τη διαδικασία των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα οδηγήσουν στην επανένωση της νήσου».

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, κάνει λόγο για «σημαντικό μέτρο που θα συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να υποστηρίξει αυτή τη διαδικασία, συνεργαζόμενο με τα Ηνωμένα Εθνη και μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ