Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 10:16

Τουρκία: Απαγγελία κατηγοριών κατά του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος

Κατηγορίες για συμμετοχή στην ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης Εργκενεκόν και για κατοχή απορρήτων κρατικών εγγράφων απαγγέλθηκαν κατά του ηγέτη του εθνικιστικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντογκού Περιντσέκ, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ντογκού Περιντσέκ συνελήφθη την Παρασκευή μαζί με τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλεμντάρογλου και τον γνωστό δημοσιογράφο Ιλχάν Σελτζούκ. Οι δύο τελευταίοι αποφυλακίσθηκαν.

Ο Ιλχάν Σελτζούκ, 83 ετών, αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet και σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αποφυλακίσθηκε το Σάββατο. Η σύλληψή του προκάλεσε και έντονες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις.

Ο Κεμάλ Αλεμντάρογλου αποφυλακίσθηκε σήμερα, αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Η έρευνας για τη δράση του δικτύου Εργκενεκόν άρχισε το 2007, έπειτα από την ανακάλυψη εκρηκτικών σε σπίτι στην Κωνσταντινούπολη. Απόστρατοι αξιωματικοί, δημοσιογράφοι και δικηγόροι περιλαμβάνονται μεταξύ των 39 ατόμων που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, το δίκτυο σχεδίαζε δολοφονίες προσωπικοτήτων του αντι-εθνικιστικού χώρου, καθώς και σειρά βομβιστικών επιθέσεων με σκοπό την πρόκληση χάους, ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για πραξικόπημα και την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.