Κόσμος
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 11:43

Ισπανία: «Μακρύς κύκλος βίας από την ΕΤΑ», εκτιμά ο υπουργός Εσωτερικών

Η Ισπανία περιμένει ένα «μακρύ κύκλο βίας» από την πλευρά της βασικικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

«Εάν η ΕΤΑ έσπασε την εκεχειρία (του Μαρτίου του 2006) είναι για να επαναλάβει τη βία και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένα μακρύ κύκλο βίας», δήλωσε ο υπουργός στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Cadena Ser.

«Η ΕΤΑ είναι αδύναμη, όμως έχει ακόμα τη δυνατότητα να κάνει πράγματα και θα τα κάνει για να δείξει ότι δεν είναι τόσο αδύναμη. Δυστυχώς αυτή είναι η λογική της και πιστεύω ότι οδηγούμαστε σε ένα μακρύ κύκλο βίας», τόνισε ο υπουργός.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ισπανός υπουργός, τρεις ημέρες μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην περιοχή Ριόχα της βόρειας Ισπανίας, η οποία αποδόθηκε στην ΕΤΑ και ύστερα από δυο εβδομάδες και πλέον από τη δολοφονία που επίσης αποδόθηκε στην βασκική οργάνωση, ενός σοσιαλιστή πρώην δημοτικού συμβούλου της πόλης Μαντραγκόν της χώρας των Βάσκων.

«Η ΕΤΑ είναι κοινωνικά απομονωμένη στη χώρα των Βάσκων και σε διεθνές επίπεδο.Βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουν άλλο κακό», υπογράμμισε ο Ρουμπαλκάμπα.

Η ΕΤΑ, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για 822 δολοφονίες σε 40 χρόνια βίας, διέκοψε τον Ιούνιο του 2007 την εκεχειρία που είχε κηρύξει τον Μάρτιο του 2006.