Πολιτική
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 15:40

Καταδίκη του επεισοδίου από την ελληνική κυβέρνηση

Το επεισόδιο κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με τη διαμαρτυρία των τριών ακτιβιστών http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/24/1491703.htm , καταδίκασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βαγγέλης Αντώναρος.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε απόπειρα παρέμβασης στην καθιερωμένη τελετή αφής της φλόγας, πολύ περισσότερο όταν εμπεριέχει πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα», παρατήρησε ο κ. Αντώναρος, σχολιάζοντας την ενέργεια τριών Γάλλων ακτιβιστών της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontieres RSF).

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τρεις ακτιβιστές της οργάνωσης, εκ των οποίων ο γενικός γραμματέας της, Ρομπέρ Μενάρ (Robert Menard), προσπάθησαν να πλησιάσουν το βήμα από το οποίο εκφωνούσε ομιλία ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Πεκίνου Κι Λιου. Ενας εκ των τριών ακτιβιστών κατάφερε να ανοίξει πίσω από τον Κινέζο αξιωματούχο, πανό με τους ολυμπιακούς κύκλους σαν χειροπέδες και το σύνθημα: «Μποϊκοτάρετε τη χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ ένας άλλος φώναξε «Ελευθερία – Ελευθερία».

Το επεισόδιο έληξε άμεσα με την επέμβαση των αστυνομικών, οι οποίοι και συνέλαβαν τους τρεις άνδρες.

«Πιστεύω πως είναι λυπηρό όταν υπάρχουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά (τουλάχιστον) δεν ήταν βίαιες και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) , Ζακ Ρογκ, λίγο μετά το περιστατικό.

RSF: Tα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερότερα από την ολυμπιακή φλόγα

Σε σημερινή ανακοίνωση με αφορμή την ενέργεια των μελών της, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) υπογραμμίζει πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ιερότερα από την ολυμπιακή φλόγα

«Αν η ολυμπιακή φλόγα είναι ιερή, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ακόμη περισσότερο. Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την κινεζική κυβέρνηση να αποκτήσει την ολυμπιακή φλόγα, ένα σύμβολο ειρήνης, χωρίς να καταγείλουμε τη δραματική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα στο Παρίσι.

Όπως προαναφέρθηκε, μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών του επεισοδίου, ήταν ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Ρομπέρ Μενάρ, ο οποίος μάλιστα χθες Κυριακή, τιμήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

«Η μεταχείριση που επιφυλάσσεται στην Κίνα σ' αυτούς που εκφράζονται ελεύθερα, η λογοκρισία που επιβάλλεται στον Τύπο και η συσκότιση των ειδήσεων σχετικά με το Θιβέτ, καλούν σε μια τέτοια κινητοποίηση. Όλα τα μέσα είναι καλά σήμερα για να καταγγελθούν οι σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών ελευθεριών στην Κίνα. Διαδηλώνουμε κάθε φορά που το μπορούμε», σημειώνει η RSF στην ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Από τις 12 Μαρτίου 2008, οι δημοσιογράφοι απαγορεύεται να μεταβαίνουν στο Θιβέτ και διώχνονται από τις γειτονικές επαρχίες. Η καταστολή των διαδηλώσεων των Θιβετιανών διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών».

Τέλος, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν το αίτημα προς αρχηγούς κρατών, κυβερνήσεων και μέλη βασιλικών οικογενειών να μποϊκοτάρουν την τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου.

Πάντως ο Νικολά Σαρκοζί είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι θα μεταβεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως προεδρεύων της Ε.Ε..

«Σέβομαι την κρίση των οργανώσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο, όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικές των χωρών τους», είχε σχολιάσει νωίτερα σήμερα ο κ. Ρογκ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/24/1491707.htm .