Πολιτική
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2008 15:53

ΠΓΔΜ: Διάσταση απόψεων για το θέμα της ονομασίας

«Διαφορετικές προσεγγίσεις» μεταξύ του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος της ονομασίας διαπιστώνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Η εφημερίδα “Νντέβνικ", με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Ρήγμα στην ηγεσία για το όνομα;», γράφει ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ εμφανίζεται με διαμετρικά αντίθετες θέσεις όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι οι διαφορές μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου είναι «ουσιαστικές» και δεν αφορούν μόνο την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για το θέμα αυτό.

Η "Ντνέβνικ" υποστηρίζει ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Τσερβένκοφσκι, προχθές, στα Σκόπια, στην οποία έπρεπε να καθοριστεί η θέση της χώρας επί των τελευταίων προτάσεων του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, επανέλαβε τη θέση ότι «ούτε ένα διεθνές όνομα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, δίχως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος μίλησε για ένα «λογικό» συμβιβασμό, με την προϋπόθεση η συμβιβαστική λύση να μην «απειλήσει την εθνική ταυτότητα» - σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα- διάκειται θετικά απέναντι σε ένα πρόθεμα στην ονομασία.

Η "Ντνέβνικ" σημειώνει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και κάποια που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως το "Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα" (NSDP) του Τίτο Πέτκοφσκι, τάσσονται υπέρ ενός συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας.

Το γεγονός αυτό, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα, μπορεί να οδηγήσει στην "απομόνωση" του συγκυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι όσον αφορά την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


«Η Ελλάδα επιδιώκει λύση και όχι την τιμωρία της ΠΓΔΜ»

Η Ελλάδα επιδιώκει τη λύση και όχι την τιμωρία της ΠΓΔΜ, ξεκαθάρισε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δηλώσεις του για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/24/1491751.htm .

«Η ελληνική επιδίωξη εξ αρχής ήταν να υπάρξει λύση. Τώρα αν θα επιτευχθεί λύση ή όχι, αυτό εξαρτάται από την άλλη πλευρά γιατί εμείς στο δρόμο για μια λύση στο σημείο της σύγκλισης τον έχουμε καλύψει. Ο χρόνος είναι οριακά επαρκής», παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.