Κόσμος
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 13:13

Ιταλία - Εκτακτη συνεδρίαση για το μολυσμένο με διοξίνη γάλα

Εκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας της Ιταλίας για το θέμα του μολυσμένου με διοξίνη γάλα από το οποίο παρασκευάζεται το τυρί μοτσαρέλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας, στη συνεδρίαση θα εκτιμηθεί η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες πληροφορίες για τα υψηλά ποσοστά διοξίνης που ανιχνεύθηκαν στο γάλα βούβαλου από το οποίο παρασκευάζεται η μοτσαρέλα.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν προσωρινά τις εισαγωγές μοτσαρέλας μετά την ανακοίνωση των ιταλικών αρχών πως πολλές δεκάδες βουβάλια στην περιοχή της Νάπολης τέθηκαν σε καραντίνα, όταν εντοπίστηκε στο γάλα τους διοξίνη σε υψηλότερο επίπεδο από το κανονικό.

Ο υπουργός Γεωργίας Πάολο Ντε Κάστρο κατήγγειλε την αρνητική εκστρατεία που απειλεί να προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα στην Καμπανία. «Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για μας και αυτό αποδεικνύεται από τους πρόσφατους ελέγχους», υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ διέψευσε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του μολυσμένου με διοξίνη γάλα και της παράνομης απόρριψης τοξικών αποβλήτων στην Καμπανία. «Δεν υπάρχει καμιά σχέση με τα απόβλητα», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις ιταλικές αρχές να την ενημερώσουν άμεσα για το θέμα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα αν δεν έχει συγκεκριμένες επιστημονικές αποδείξεις.

«Ζητήσαμε χθες από τις ιταλικές αρχές να μας δώσουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και περιμένουμε την απάντησή τους σήμερα ή το αργότερο αύριο», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημείωσε: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού αφού δεν έχουμε επιστημονικές αποδείξεις».

Ανάλογα κρούσματα είχαν εντοπιστεί το 2001 και το 2003 και η Κομισιόν είχε ζητήσει από την Ιταλία να προχωρήσει σε τακτικούς ελέγχους. «Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών το 2005 και το 2006 έδειξαν πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο εκπρόσωπος και συνέχισε λέγοντας: «Περιμένουμε τα αποτελέσματα των αναλύσεων για το 2007 και τις διευκρινίσεις των ιταλικών αρμοδίων αρχών για την παρούσα κατάσταση».

Η Ιταλία παράγει 33.000 τόνους μοτσαρέλας το χρόνο και κυρίως στην περιοχή της Καμπανίας εκτρέφονται περίπου 250.000 βουβάλια. Το 16% της συνολικής παραγωγής της μοτσαρέλας προορίζεται για εξαγωγές. Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις μοτσαρέλας στην Ιταλία έχουν μειωθεί κατά 30% ως 35%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.