Πολιτική
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2008 22:07

Σ. Χατζηγάκης: Ζητείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα

Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να απευθύνεται στην κυβέρνηση αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ως μια μορφή ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Το κόμμα σας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, να φθείρεται περισσότερο από την κυβέρνηση» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει πρόβλημα ηγεσίας, αξιοπιστίας και ιδεολογίας και διακατέχεται από την αγωνία «εάν θα είστε δεύτεροι ή τρίτοι. Σας διακατέχει το σύνδρομο Τσίπρα, και περισσότερο σας διακατέχει το σύνδρομο του 1958» σημείωσε. «Μου θυμίζετε την Ένωση Κέντρου μετά τη μεταπολίτευση. Βλέπω την ίδια εικόνα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφερόμενος στις προτάσεις για δημοψήφισμα και αναπομπή του ασφαλιστικού νομοσχεδίου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ακτιβισμό, προσθέτοντας πως τίθενται σε κίνδυνο οι θεσμοί.

Ο κ. Χατζηγάκης υποστήριξε πως ζητείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραβιάσει το Σύνταγμα. Όπως είπε, μετά την αναθεώρηση του 1986, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κυρώνει τα νομοσχέδια, και με βάση την ερμηνεία αυτή, δεν έχει την εξουσία να αναπέμψει στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφίσει η Βουλή εκτός εάν διαπιστωθεί ότι δεν τηρήθηκε ενδεχομένως η προβλεπόμενη διαδικασία ψήφισής του.

Τέλος χαρακτήρισε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί διορισμού δικαστών από την κυβέρνηση συκοφαντικές και ψευδείς.