Πολιτική
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2008 11:13

Δεν έγιναν εισαγωγές μοτσαρέλας με διοξίνη

Για τη ύπαρξη διοξινών σε τυρί μοτσαρέλα (mozzarella) από την Ιταλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/03/28/1493300.htm , προειδοποιεί το κοινό ο ΕΦΕΤ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές του μολυσμένου τυριού στη χώρα μας.

Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για τυρί mozzarella που έχει παραχθεί από γάλα βουβαλιού, στην περιοχή Campania της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, πάρθηκαν δείγματα από 130 επιχειρήσεις, που παράγουν το συγκεκριμένο τυρί και βρέθηκε ότι 26 από αυτές διέθεταν τυρί ή γάλα που θα χρησιμοποιούταν για την παραγωγή τυριού, στα οποία η ποσότητα των διοξινών, καθώς και των παρόμοιων με τις διοξίνες πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs) ήταν πάνω από τα όρια, τα οποία ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Όπως σημειώνεται, κατά την ιχνηλασιμότητα αυτών των 26 επιχειρήσεων βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο τυρί διατέθηκε μόνο στην εσωτερική αγορά της Ιταλίας και δεν διακινήθηκε σε κανένα κράτος–μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν εξήχθη σε καμία Τρίτη Χώρα.

Οι 26 αυτές επιχειρήσεις προμηθεύονταν γάλα βουβαλιού από 83 φάρμες, στις οποίες δεσμεύτηκε και καταστράφηκε το σύνολο του γάλακτος, πάντα σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθεί στενά το συγκεκριμένο περιστατικό και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Με κάθε νέα σχετική εξέλιξη, θα υπάρξει άμεση ενημέρωση των καταναλωτών.