Τη σθεναρή θέση της Ελλάδος ότι εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ στο θέμα του ονόματος αυτό θα σημάνει και μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο της «Φωνής της Αμερικής».
Ο κ.Μαλλιάς διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, αλλά για ένα σοβαρό πρόβλημα μεταξύ ενός ιστορικού μέλους του ΝΑΤΟ, ενός από τα παλαιότερα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας και μιας χώρας η οποία έγινε ανεξάρτητο κράτος πριν από 15-16 χρόνια και η οποία -όπως επεσήμανε- αντί να ωριμάζει και να ακολουθεί πολιτική και πρακτικές του 21ου αιώνα, κάνει μεγάλα βήματα προς το παρελθόν ακολουθώντας αποτυχημένες πολιτικές του 19ου αιώνα.
«Η εχθρική προπαγάνδα κι οι σχέσεις κακής γειτονίας τις οποίες συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η πολιτική αυτή η οποία έχει οδηγήσει τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε μια αποτελμάτωση τόσα χρόνια», παρατήρησε ο Ελληνας πρέσβης της Ελλάδος και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα ανέλαβε μια πολιτική πρωτοβουλία.Η κυβέρνηση, κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων,τον Σεπτέμβριο του 2007, υιοθέτησε την εξής πολιτική: Να βρούμε μια λύση.Κι έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα λέγοντας, δια στόματος της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη,ότι η Ελλάδα αποδέχεται πλέον μια ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων διεθνώς,όχι αλά καρτ, μια συνθετη ονομασία. Στην μεγάλη αυτή και θα έλεγα θαρραλέα πολιτική πρωτοβουλία η απάντηση της ΠΓΔΜ ήταν άρνηση,προκλητικές δηλώσεις και επιστροφή σε ένα παρελθόν που θυμίζει έντονα τον 19ο αιώνα».
H κυβέρνηση των Σκοπίων υπονομεύει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας
Στη συνέχεια ο κ.Μαλλιάς παρουσίασε μια φωτογραφία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ.Γκρουέφσκι να καταθέτει στεφάνι, μόλις πριν λίγες ημέρες, μπροστά σε έναν χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Μακεδονίας», η οποία περιλαμβάνει το σύνολο της Ελληνικής Μακεδονίας και αναρωτήθηκε: «Είναι αυτή πολιτική πράξη μιας χώρας η οποία προσβλέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σε 5-6 μέρες από σήμερα; Eίναι σαφές ότι μία κυβέρνηση και μία χώρα, η οποία στην πραγματικότητα υπονομεύει τις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μία χώρα και μία κυβέρνηση η οποία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για λύση ενός πολιτικού προβλήματος, όπως είναι αυτό του ονόματος,δεν παρέχει καμία εχέγγυο αξιοπιστίας ότι εάν γίνει μέλος του ΝΑΤΟ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει έναντι της Συμμαχίας».
Τέλος ο πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ.Μαλλιάς επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδος για το θέμα, τονίζοντας ότι είναι σαφείς.
«Επιδιώκουμε μια αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή η λύση πρέπει να έχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό προκειμένου να κράτος αυτό να διακρίνεται σαφώς και οριστικά από την Ελληνική Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει φύλλο συκής. Η Ελλάδα επιδιώκει μια λύση και η λύση του σήμερα δεν πρέπει να είναι το πρόβλημα του αύριο. Γιαυτό αναζητούμε μια λύση όχι προσχηματική, αλλά μια λύση πολιτική η οποία θα σταθεί. Αυτή είναι η θέση μας. Η Ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες εργάζεται συστηματικά με θέληση και με στόχο προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Έκανε γενναία βήματα προς τα εμπρός, ανακοινώνοντας εδώ και μερικούς μήνες ότι αποδέχεται μια σύνθετη ονομασία για τις διεθνείς σχέσεις, όλες τις διεθνείς σχέσεις της ΠΓΔΜ,η οποία θα μπορεί να έχει έναν γεωγραφικό προσδιορισμό. Ταυτόχρονα όμως έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η διευθέτηση της διαφοράς για το όνομα αποτελεί πολιτική προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα σε πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Έλληνας διπλωμάτης.
«Με άλλα λόγια», υπογράμμισε ο κ. Μαλλιάς, «μη λύση σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει προκειμένου η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η αρχή της καλής γειτονίας αποτελεί προϋπόθεση για να γίνει μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν καίγεται η Ελλάδα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μέλος. Συνεπώς, τα Σκόπια οφείλουν, εφ΄ όσον πραγματικά θέλουν να γίνουν μέλος της συμμαχίας, να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση προκειμένου να επιτευχθεί - δεν το αρνούμαι -ένα δύσκολος συμβιβασμός. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή είναι η πάγια θέση την οποία έχει διακηρύξει η Ελληνική κυβέρνηση και οφείλω να σας πω ότι τυγχάνει της στήριξης της μεγίστης πλειοψηφίας του Ελληνικού κοινοβουλίου. Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση», κατέληξε ο πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ.