Κυριακή, 30 Μαρτίου 2008 17:43

Περί σεβασμού προθεσμιών και ταλαιπωρίας στις ΔΟΥ

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή του περίφημου φορολογικού εντύπου Ε9, τα στοιχεία του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του φόρου κατοχής ακινήτων. Οι φοροτεχνικοί πιέζουν για παράταση και έχουν και έναν πολύ σοβαρό λόγο.

Οπως μας κατήγγειλαν, τις τελευταίες ημέρες η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας «σέρνεται», πράγμα που επιβεβαιώσαμε και εμείς. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει αφενός μεν να κατεβάσεις γρήγορα την εφαρμογή, αφετέρου δε όταν κατεβαίνει τελικά η εφαρμογή για το Ε9, δεν εγκαθίσταται στον Η/Υ σου. Με λίγα λόγια, είναι αδύνατον να υποβάλει κάποιος το Ε9 ηλεκτρονικά.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς: αφού το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζει την κατάσταση, γιατί δεν ανακοίνωσε εγκαίρως τη χορήγηση μιας παράτασης; Εχουμε την εντύπωση ότι αυτό θα γίνει μάλλον τη Δευτέρα, με τη λήξη της προθεσμίας. Γιατί; Για να... ταλαιπωρηθούν οι πολίτες όσο γίνεται περισσότερο στις ουρές της εφορίας. Επίσης, την Τρίτη 1η Απριλίου, αρχίζουν να εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών. Κανένα πρόβλημα. Ας φρόντιζαν να τις υποβάλουν έγκαιρα, για να απέφευγαν το συνωστισμό.

Προϋπόθεση όμως για την υποβολή των δηλώσεων των αγροτών είναι η έκδοση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών των γνωστών πινάκων με τις ελάχιστες τιμές απόδοσης των καλλιεργειών και το ελάχιστο ύψος των ενοικίων γης. Οι σχετικοί πίνακες, μέχρι και χθες Παρασκευή 28 Μαρτίου δεν είχαν εκδοθεί!!! Η αγανάκτηση που εκφράζουν αναγνώστες μας είναι λοιπόν δικαιολογημένη, ένας δε εξ αυτών μας είπε ότι μας ταλαιπωρούν, ενώ πρόκειται να πληρώσουμε, φαντάζεσθε τι θα γινόταν αν επρόκειτο να μας επιστρέψουν φόρους;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ