Κόσμος
Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2008 15:45

Ράις: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων

Οι συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων είναι στο σωστό δρόμο, εκτίμησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, εκφράζοντας για άλλη μία φορά την πεποίθηση πως η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή έως το τέλος του χρόνου.

«Βρίσκω εντυπωσιακή τη δουλειά που γίνεται και τη σοβαρότητα της διαδικασίας. Πιστεύω πως όλα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε χαρακτηριστικά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στην Ιορδανία.

Παράλληλα, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ να θέσει τέρμα στην εποικιστική του δραστηριότητα, η οποία, όπως είπε, δεν είναι σύμφωνη με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον «Οδικό Χάρτη».

Είχε προηγηθεί απόφαση του ισραηλινού δήμου της Ιερουσαλήμ για ανέγερση 600 νέων κατοικιών σε εβραϊκό οικισμό σε μία περιοχή της Δυτικής Οχθης η οποία θεωρείται από την ισραηλινή κυβέρνηση τμήμα της ιερής πόλης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση του ισραηλινού κινήματος κατά του εποικισμού «Ειρήνη Τώρα» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, από τον Ιανουάριο έχουν αρχίσει να ανεγείρονται σε 101 εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη 500 νέα οικιστικά συγκροτήματα-μαμούθ που θα περιλαμβάνουν χιλιάδες κατοικίες.