Πολιτική
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2008 12:26

Ντ. Μπακογιάννη: Μη λύση, μη πρόσκληση

ΜΗ ΛΥΣΗ του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η κ. Μπακογιάννη προέβη στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέα πρόταση. «Οι θέσεις μας ενδεχομένως δεν συμπίπτουν με θέσεις άλλων χωρών αλλά η δική μας θέση είναι η εθνική θέση», τόνισε η υπουργός.

ΜΗ ΛΥΣΗ του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων σημαίνει μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ύστερα από τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Μέγαρο Μαξίμου εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Η κ. Μπακογιάννη προέβη στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέα πρόταση και πρόσθεσε ότι «πηγαίνουμε στο Βουκουρέστι έτοιμοι και με την επιχειρηματολογία πλήρως επεξεργασμένη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν αναμένεται τριμερής συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους η υπουργός απάντησε τα εξής: «Δεν έχουμε καμμία τέτοια πληροφόρηση. Οι θέσεις της Ελλάδας είναι ξεκάθαρες. Ενδεχομένως δεν συμπίπτουν με θέσεις άλλων χωρών αλλά η δική μας θέση είναι η εθνική θέση, η οποία έχει την πλήρη υποστήριξη όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας».

«Δεν είναι αυτοσκοπός το βέτο»

«Κάθε δράση έχει και αντίδραση και μέσα στη λογική αυτή θα υπάρξουν και ενδεχομένως κάποιες αντιδράσεις», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών στο ρ/σ Real FM σε ερώτηση για το κόστος του ελληνικού βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/02/1495843.htm .

«Από κει και πέρα όμως αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε αποδοχή είτε τετελεσμένων είτε αν θέλετε πολιτικών οι οποίες μακροπρόθεσμα δεν βοηθούν να επιτευχθεί ο τελικός στόχος», πρόσθεσε η υπουργός.

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσουν για το Βουκουρέστι στις 15:20.

Κ. Χατζηδάκης: «Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές»

«Οι φίλοι μας και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να καταλάβουν, ότι η Ελλάδα έχει μεν εποικοδομητική διάθεση, αλλά υπάρχουν για μας και κάποιες κόκκινες γραμμές», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων.

«Αυτό το έχει καταστήσει σαφές ο Καραμανλής και χαίρομαι που όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος και όλοι οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν σε αυτήν τη φάση τη γραμμή της κυβέρνησης».

Κορυφώνονται οι προκλήσεις των εθνικιστών στα Σκόπια

Εν τω μεταξύ, «σιωπηρή» πορεία διοργανώνουν το βράδυ, στα Σκόπια, η οργάνωση «Παγκόσμιο Μακεδονικό Κογκρέσο» (εθνικιστική οργάνωση η οποία συνδέεται με τη σλαβομακεδονική διασπορά) και η Οργάνωση των Αποδήμων για την «υπεράσπιση -όπως προκλητικά αναφέρουν- της ονομασίας "Μακεδονία" και για την καταδίκη της γενοκτονίας των "Μακεδόνων" από την πλευρά της Ελλάδας» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/02/1495798.htm .

«Μακεδονία» αποκάλεσε τα Σκόπια ο Μπους

Με το όνομα «Μακεδονία» αποκάλεσε σήμερα τα Σκόπια ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/02/1495682.htm σε ομιλία του στο Βουκουρέστι, λίγο πριν αναχωρήσει για την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου, στο θέρετρο Νέπτουν της Μαύρης Θάλασσας.

Aσφυκτικές πιέσεις από όλη τη Δύση

Εντείνονται οι πιέσεις τόσο των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων προς την ελληνική πλευρά, προκειμένου να λάβει η ΠΓΔΜ την πολυπόθητη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στις αμερικανικές πιέσεις, προστέθηκαν εκείνες των ευρωπαίων εταίρων, όπως μαρτυρούν οι χθεσινές δηλώσεις της σλοβενικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κι εκείνες μεμονωμένων εταίρων όπως η Γερμανία http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/02/1495626.htm .

Ειδικότερα, η καγκελάριος Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Ελληνα πρωθυπουργό, κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να δοθεί πρόσκληση στην ΠΓΔΜ και εισηγήθηκε «απευθείας συνομιλίες του Κ.Καραμανλή με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ν.Γκρούεφσκι».