Σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλο το διεθνή Τύπο, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Σε ολοσέλιδες καταχωρήσεις σε όλο το διεθνή Τύπο, σχετικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προχώρησε σήμερα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Στην καταχώρηση, που έχει δημοσιευτεί σε μεγάλες εφημερίδες χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, όπως στην "Ουάσιγκτον Ποστ" και τη "Νιου Γιορκ Τάιμς", στους "Τάιμς" του Λονδίνου, στη γαλλική "Μοντ" γίνεται ενημέρωση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και καλούνται οι χώρες αυτές να συνδράμουν στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
«Στις κρίσιμες ώρες που περνάει η πατρίδα μας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όπου θα τεθεί το θέμα της ένταξης του κράτους αυτού, ο απανταχού ελληνισμός δεν μπορεί να μείνει αδρανής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.
Τόνισε ακόμη πως το Συμβούλιο «αγωνιά και υποστηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την Ελλάδα μας, έχοντας εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης».
Στο σχετικό δημοσίευμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την ΠΓΔΜ έχει κάνει μεγάλα άλματα προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το ζήτημα της ονομασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει διανύσει παραπάνω από το μισό δρόμο για εξεύρεση λύσης.
Ακόμη επισημαίνεται ότι σήμερα οι συνθήκες για επίτευξη μιας σημαντικής εξέλιξης είναι καλύτερες από ποτέ, καθώς η Ελλάδα είναι ο μόνος και μεγαλύτερος επενδυτής στην ΠΓΔΜ και η Αθήνα υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όμως πρωτίστως πρέπει να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα.
Στην καταχώρηση παρατίθεται και φωτογραφία που δείχνει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, το Φεβρουάριο 2008 στα Σκόπια, να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Γκεόργκι Ντέλτσεφ με αναρτημένο το χάρτη της υποτιθέμενης «Μεγάλης Μακεδονίας». Στη λεζάντα αναφέρεται ότι ο χάρτης περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των εδαφών της Βόρειας Ελλάδας, μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, δηλαδή περίπου το 30% των εδαφών της Ελλάδας, χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ εδώ και 55 χρόνια, με την ερώτηση αν αυτή η πράξη μπορεί να θεωρηθεί συμπεριφορά μιας φιλικής χώρας με την προοπτική να γίνει σύμμαχος στην Ατλαντική συμμαχία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ