Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 10:59

Ισραήλ: Υποβάθμιση του κινδύνου σύγκρουσης με τη Συρία

Υποβάθμισε σήμερα τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Συρίας ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Χάϊμ Ραμόν.

«Το Ισραήλ δεν έχει την πρόθεση να επιτεθεί στη Συρία και αυτή δηλώνει μόνο έτοιμη να απαντήσει (σε μια επίθεση), συνεπώς ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής διένεξης είναι πολύ μικρός», δήλωσε ο Ραμόν μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

«Εξετάζουμε συνεχώς εάν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατές με τη Συρία. Δυστυχώς η χώρα αυτή είναι βαθιά γαντζωμένη στις σχέσεις της με τον άξονα του κακού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου», πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός Ολμερτ έστειλε διάφορα μηνύματα αναφέροντας ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, αλλά η Συρία αρνείται να αποκηρύξει την τρομοκρατία και να ταχθεί με τις μετριοπαθείς χώρες».

Ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Νταν Χάρελ απομάκρυνε και αυτός την εκδοχή μιας σύγκρουσης με τη Συρία. Καμιά από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί μια τέτοια σύγκρουση. Το βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ είναι η πιο ισχυρή χώρα της περιοχής και η απάντησή μας σε μια επίθεση θα είναι πολύ αυστηρή», μετέδωσε το ραδιόφωνο.

Οι συρο-ισραηλινές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει από το 2000. Η Δαμασκός ζητεί ως τίμημα ειρήνης με το Ισραήλ, την επιστροφή των υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 και προσάρτησε το 1981 στο έδαφός του.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας η Συρία δεν προτίθεται να ξεκινήσει μια σύγκρουση», δήλωσε από την πλευρά του ο Σλόμο Ντρορ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Συρία προχώρησε πρόσφατα σε διάφορες προετοιμασίες και στρατιωτικές ασκήσεις καθώς ανησυχεί για πιθανή επιδείνωση της κατάστασης που ίσως προκαλέσει η Χεζμπολάχ σε αντίποινα για τη δολοφονία του στρατιωτικού της ηγέτη Ιμάντ Μουγνίγια στη Δαμασκό στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο Ντρορ είπε επίσης ότι ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία «καθώς πρέπει να εποπτεύσει μια άσκηση παθητικής άμυνας που θα διεξαχθεί σε εθνική κλίμακα με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών, των ιατρικών υπηρεσιών και νοσοκομείων και των ενόπλων δυνάμεων».