Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 15:46

Μία μέρα νωρίτερα η αναχώρηση των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Εντός της ημέρας αναχωρεί τελικά η αντιπροσωπεία των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την αναχώρηση της αποστολής της ΠΓΔΜ από το Βουκουρέστ μία μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ρουμανική πρωτεύουσα, μετά την ανακοίνωση της επίσημης αποφασης του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.

Εντός της ημέρας αναχωρεί τελικά η αντιπροσωπεία των Σκοπίων από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Την αναχώρηση της αποστολής της ΠΓΔΜ από το Βουκουρέστι μία μέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη ρουμανική πρωτεύουσα, μετά την ανακοίνωση της επίσημης αποφασης του ΝΑΤΟ για τα Σκόπια.

«Η "μακεδονική" αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει σήμερα από τη σύνοδο κορυφής. Είναι απαραίτητο να είμαστε με το λαό μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.

«Λυπόμαστε επειδή η "Μακεδονία" τιμωρήθηκε, όχι γι αυτό που κάναμε. αλλά γι' αυτό που είμαστε» πρόσθεσε στο ίδιο ύφος ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας και συνέχισε λέγοντας:

«Απογοητευτήκαμε σήμερα για την έλλειψη οράματος σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή. Λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων, η σύνοδος του ΝΑΤΟ επέλεξε λιγότερη σταθερότητα στην περιοχή αντί για περισσότερη και εδραίωση αυτής σε περιφερειακό επίπεδο».

«Ωστόσο, η "Μακεδονία" θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή», σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι και υποστήριξε πως «ο κίνδυνος της μελλοντικής αποσταθεροποίησης της περιοχής μπορεί τώρα να θεωρηθεί ως άμεση ευθύνη της ελληνικής στάσης».

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε πως η κυβέρνηση των Σκοπίων θα επανεξετάσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη της τα νέα δεδομένα.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ εξήρε τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και ιδιαίτερα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ "Μακεδονίας" και ΗΠΑ».