Κόσμος
Πέμπτη, 03 Απριλίου 2008 17:34

ΝΑΤΟ - Η πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ συναρτάται με την επίλυση του Σκοπιανού

H πρόσκληση ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συναρτάται με την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου στο Βουκουρέστι.

H πρόσκληση ένταξης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ συναρτάται με την επίλυση του προβλήματος της οριστικής ονομασίας της.

Αυτό προκύπτει από το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου στο Βουκουρέστι.

Αναλυτικότερα, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, αφού αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, καθώς και η συμβολή της στην επάνδρωση των νατοϊκών αποστολών, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι πολλοί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, εργάσθηκαν σκληρά για την επίλυση του προβλήματος, αυτό - προς λύπη της Συμμαχίας - δεν συνέβη.

Κατόπιν τούτου, η Ατλαντική Συμμαχία δηλώνει πως ενθαρρύνει τη χωρίς καθυστέρηση επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, ώστε να βρεθεί το ταχύτερο δυνατό αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία ευθύς αμέσως θα ανοίξει την πόρτα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, για να καταλήξει το ΝΑΤΟ στην ανακοίνωση αυτή, απαιτήθηκαν σκληρές διπλωματικές προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδας, οι οποίες όπως φάνηκε από τις σημερινές και χθεσινές τοποθετήσεις των ηγετών του ΝΑΤΟ, σε μεγάλο βαθμό απέδωσαν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος είχε - τα τελευταία εικοσιτετράωρα - καταστήσει σαφές ότι επιθυμούσε την άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εμφανίσθηκε σχετικώς διαλλακτικός, λέγοντας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη σύνοδο ότι ναι μεν δεν είναι ικανοποιημένος από τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει σκληρά λόγια «για φίλους και συμμάχους».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανέφερε ότι η Ελλάδα νομιμοποιείται να θέτει τις απαιτήσεις της στο ΝΑΤΟ, ότι η Γαλλία τής συμπαρίσταται και κατέληξε διατυπώνοντας την ευχή να λυθεί σύντομα το πρόβλημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ανάλογη συμπαράσταση προς την Ελλάδα επέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους και οι πρωθυπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, για παράδειγμα, έκανε λόγο για «καλά τεκμηριωμένες ελληνικές θέσεις», ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Κατανόηση στις ελληνικές θέσεις επέδειξαν επίσης οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Βουλγαρίας, της Ισλανδίας της Ουγγαρίας, του Καναδά κ.ά. οι οποίοι ωστόσο τόνισαν την ανάγκη να λυθεί το ταχύτερο δυνατό το πρόβλημα της ονομασίας. Πιο επιφυλακτικοί ήταν οι εκπρόσωποι χωρών με σαφέστατη φιλοατλαντική άποψη, αρχής γενομένης από τους εκπροσώπους των χωρών της Βαλτικής.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, αφού η πρόσκληση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη.