Κόσμος
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 11:53

Μ. Κυπριανού: «Ανοίγει το οδόφραγμα, αλλά δεν ανοίγει ο δρόμος»

Δυσάρεστη εξέλιξη χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού, τη νέα εμπλοκή με τη διάβαση της οδού Λήδρας, σε δηλώσεις του πριν τη διευθέτηση του προβλήματος. Ωστόσο, όπως είπε, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει απόλυτα διότι και στην αρχή της διαδικασίας πάλι υπήρξε μία δυσκολία εξαιτίας του τουρκικού στρατού.

«Ελπίζω να δεσμευτεί και ο τουρκικός στρατός να τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών για να μπορέσει ν' ανοίξει η Λήδρας», παρατήρησε ο κ. Κυπριανού και καταλήγοντας είπε: «Ανοίγει το οδόφραγμα, αλλά δεν ανοίγει ο δρόμος».

Ικανοποίηση για τις επαφές στην Ουάσινγκτον

Eν τω μεταξύ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε κατά την πρώτη μέρα της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Εκτός της Προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο κ. Κυπριανού συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν και τους γερουσιαστές Λέβιν, Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ολυμπία Σνόου. Οπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, όλα τα μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στις προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή της διαδικασίας, αλλά πιστεύω γενικότερα ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν ενθαρρύνοντας την Τουρκία να έχει μία θετική στάση σ' όλη τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν πολλή μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα», δηλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ερωτηθείς κατά πόσον μετέφερε στους συνομιλητές του κάποιο μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είναι καθήκον του να εξηγήσει τις θέσεις του Προέδρου και της Κυβέρνησης, όπως και της πλευράς μας, σ' αυτή τη διαδικασία, δηλαδή ότι υπάρχει όλη η καλή θέληση, η δέσμευση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά ότι υπάρχουν ορισμένες βασικές αρχές οι οποίες πρέπει να τηρηθούν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι πρέπει να τηρηθούν οι αρχές «που έχουν συμφωνηθεί και στις συμφωνίες κορυφής και την 8η Ιουλίου και ότι πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα της λύσης».

«Από εμάς θα υπάρχει όλη η καλή διάθεση να βρεθούν λύσεις στα διάφορα ζητήματα και βεβαίως έχει μεγάλη σημασία να αποδώσουν έργο οι επιτροπές», κατέληξε .

Το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου περιλαμβάνει συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε, ο οποίος αντικαθιστά την Κοντολίζα Ράις.

Οπως ανέφερε σχετική δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πέραν των διμερών θεμάτων θα συζητηθεί και η διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Χαιρετίζοντας το άνοιγμα της Οδού Λήδρας (η δήλωση έγινε προ της εμπλοκής), ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τα όσα ανέφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, λέγοντας ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και μεταξύ των κ. Νεγκρεπόντε και Κυπριανού.

Πηγή: ΚΥΠΕ