Κόσμος
Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008 16:58

«Το ΝΑΤΟ μας τιμώρησε επειδή είμαστε "Μακεδόνες"»

Συνεχίζονται τα αιχμηρά σχόλια και πρωτοσέλιδα κατά της Ελλάδος στον Τύπο των Σκοπίων εξαιτίας της απόφασης του ΝΑΤΟ να μην απευθύνει πρόσκληση ένταξης στη γειτονική χώρα.

«Ο Μπους ετοίμασε ειδικό πακέτο για μας», γράφει η «Ντνέβνικ» και σε σχόλιό της αναφέρει ότι «η χώρα έπεσε θύμα της εθνικιστικής υστερίας της Ελλάδας, η οποία πέτυχε να μετατρέψει σε κριτήριο για την ένταξη το θέμα της ονομασίας».

Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ», μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «ελληνικό ράπισμα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», ενώ η «Βρέμε» σημειώνει στην πρώτη της σελίδα ότι «Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, αλλά δεν παραδίδονται».

«Το ΝΑΤΟ μας τιμώρησε επειδή είμαστε "Μακεδόνες"», υποστηρίζει από την πλευρά της η «Βεστ».

Την ίδια ώρα η «Σπιτς» ισχυρίζεται ότι στο Βουκουρέστι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στη συνάντηση που είχε με τον Μπους και τον Βρετανό πρωθυπουργό, πρότεινε την ονομασία «Δημοκρατία των Σκοπίων (Μακεδονία)», πρόταση όμως που απερρίφθη άμεσα από τα Σκόπια.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τα κόμματα της ΠΓΔΜ που κινήθηκαν στο πνεύμα των δηλώσεων της ηγεσίας που έγιναν στο Βουκουρέστι.

Η αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η Ελλάδα τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά των συμφερόντων των "Μακεδόνων" πολιτών», επισμαόνοντας ότι «η "Μακεδονία" βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη κατάσταση».

Από την πλευρά του το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα,που, όμως, δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, του DUI, χαρακτήρισε δυσάρεστη είδηση την μη επίδοση πρόσκλησης και απηύθυνε έκκληση για εσωτερική συνοχή.