Κυριακή, 06 Απριλίου 2008 11:19

Εθνικά μαθήματα από το Σκοπιανό

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όσον αφορά το Σκοπιανό, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει εθνική ενότητα, επιχειρήματα και προετοιμασία, τότε αναγνωρίζεται το δίκιο.

Στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξαν φοβικά σύνδρομα, ούτε στην πολιτική ηγεσία που χειρίστηκε το θέμα, ούτε στην αντιπολίτευση και προπάντων στον λαό. ¶λλωστε δεν πέρασαν πολλά χρόνια, όταν ένας μικρότερος λαός ο κυπριακός αντιστάθηκε στις κραυγές εκείνες οι οποίες τον ωθούσαν να ψηφίσει το σχέδιο Ανάν, το οποίο θα έφερε τον αφανισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τίποτα δεν έπαθε ο κυπριακός λαός από την άρνησή του να υιοθετήσει το σχέδιο εκείνο.

Απεναντίας ανοίγονται τώρα απ' ό,τι φαίνεται, οι δρόμοι για την επίλυση του προβλήματος από καλύτερη αφετηρία, απ' ό,τι το 2004. Τα δύο αυτά γεγονότα μας διδάσκουν ότι αυτό που χρειάζεται στην πολιτική είναι η προετοιμασία καθώς η άσκηση σοβαρής, αξιόπιστης και υπεύθυνης πολιτικής είναι απότοκος εξίσου σοβαρής μελέτης και ανάλυσης της πολιτικής των άλλων χωρών μελών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ