Πολιτική
Τρίτη, 08 Απριλίου 2008 18:58

Σύλληψη επιχειρηματία για αρχαιοκαπηλία

Επώνυμος επιχειρηματίας και συλλέκτης συνελήφθη χθες το μεσημέρι από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής κατηγορούμενος για αρχαιοκαπηλία.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 70χρονου επιχειρηματία στην Πλάκα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 24 μαρμάρινα αντικείμενα, 11 πήλινα, εννέα αρχαία νομίσματα, τέσσερις εικόνες, τέσσερα θρησκευτικά βιβλία του 17ου και 18ου αιώνα, ένα γυάλινο αγγείο, ένας χάλκινος σταυρός, μία χάλκινη λειψανοθήκη και ένα χάλκινο δαχτυλίδι που φέρει πολύτιμο λίθο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που εξέτασαν τα αντικείμενα, όλα εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενος αστυνομική πηγή, ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι τα θρησκευτικά βιβλία, οι εικόνες και τα αρχαία νομίσματα είναι οικογενειακά κειμήλια, ενώ τα υπόλοιπα αρχαία βρέθηκαν στο οικόπεδό του στην Πλάκα μετά από ανασκαφή κατά την οποία πολλά αντικείμενα είχε πάρει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Σήμερα, ο γνωστός επιχειρηματίας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη και τον παρέπεμψε σε ανακριτή. Η απολογία του θα γίνει στην Πέμπτη.