Κόσμος
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 08:00

Αϊτή: Επιδείνωση της κοινωνικής αναταραχής για τα ακριβά τρόφιμα

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή, όπου οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ φρουρούν το προεδρικό μέγαρο μετά την επέκταση των βίαιων διαδηλώσεων για τις δυσβάστακτες για το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς.

Σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων αυτήν την εβδομάδα, αρχικά στην πόλη Κεΰ. Χθες Τρίτη, τουλάχιστον 14 άνθρωποι διακομίσθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς με τραύματα από σφαίρες, δήλωσαν ιατρικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία συγκρούσθηκε με διαδηλωτές και έκανε χρήση προειδοποιητικών πυρών για να τους εμποδίσει να εισβάλλουν στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Από χθες το μεσημέρι, το μέγαρο φρουρείται από τουλάχιστον 12 τεθωρακισμένα οχήματα της MINUSTAH. Η δύναμη της Βραζιλίας, που έστειλε τα οχήματα, έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποκρούσει τους διαδηλωτές, ενώ επίσης πυροβόλησε στον αέρα, κατά τους αυτόπτες.

Ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ ζήτησε από τους κυανόκρανους να επιβάλουν την τάξη γύρω από το μέγαρο, δήλωσε η εκπρόσωπος της MINUSTAH Σοφί Μπουτό ντε λα Κομπ.

Κυανόκρανοι απέκρουσαν επίσης διαδηλωτές που κατευθύνονταν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νέα άνοδο των τιμών των βασικών τροφίμων και των καυσίμων στην πάμπτωχη χώρα των 8,5 εκατ. κατοίκων.

Η τιμή του ρυζιού αυξήθηκε από τα 35 δολάρια ΗΠΑ στα 75 δολάρια, για ένα σάκο περίπου 55 κιλών. Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο δημοσιογράφοι, ένας φωτογράφος κι ένας εικονολήπτης τραυματίσθηκαν από λαστιχένιες σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι κυανόκρανοι.

Ενας δημοσιογράφος δέχθηκε επίθεση από νεαρούς οι οποίοι λεηλάτησαν υποκατάστημα της Air France. Διαδηλωτές προκάλεσαν επίσης ζημιές σε κατάστημα Carrefour στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Λυκ Εσέρ δήλωσε ότι «ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να διαδηλώνει, αλλά πρέπει να υπάρξει σεβασμός της ιδιοκτησίας».

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι φρικτές. Έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις και λόγια, θέλουμε έργα, και γρήγορα», δήλωσε ο Γουίλσον, ένας 25χρονος διαδηλωτής.

Ο πρωθυπουργός, Ζακ-Εντουάρ Αλέξις, καταδίκασε την Δευτέρα τις διαδηλώσεις ως υποκινούμενες από δυνάμεις που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, ανακοίνωσε επίσης πακέτο βοήθειας ύψους 42 εκατ. δολαρίων για να αντιμετωπισθούν τα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στο οποίο, όπως είπε, συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Τα μέτρα αυτά θα χρειασθούν καιρό για να αποδώσουν. Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή», δήλωσε.

Στην πόλη Κεΰ διαδηλωτές επιτέθηκαν στο σπίτι του βουλευτή Γκαμπριέλ Φορτύν, ο οποίος διασώθηκε από δυνάμεις του ΟΗΕ και μετέβη στην πρωτεύουσα φρουρούμενος. Ο πολιτικός υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις «ποδηγετούνται από λαθρέμπορους ναρκωτικών και το κόμμα Λαβαλάς» του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που είχε ανατραπεί μετά από εξέγερση και εκδιώχθηκε από τη χώρα μετά από επέμβαση της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Ο Αριστίντ ζει στη Νότια Αφρική από το 2004.