Πολιτική
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2008 10:38

Ντ. Μπακογιάννη: Ετοιμοι για άμεση διαπραγμάτευση με ΠΓΔΜ

Την ετοιμότητα της Αθήνας για άμεση διαπραγμάτευση με τα Σκόπια και για καλωσόρισμα της γειτονικής χώρας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, υπογράμμισε πριν από λίγο η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Θέλουμε να συνεχίσουμε άμεσα με την ίδια προσήλωση, με την ίδια επιμονή τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να καταλήξουμε το γρηγορότερο δυνατόν σε μια λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων», ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Σε μια λύση συνολική, βιώσιμη, λειτουργική, μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους, μια λύση κοινής αποδοχής, που θα μας επιτρέψει να οικοδομήσουμε ένα μέλλον φιλίας και συνεργασίας με το γειτονικό μας κράτους, αναπτύσσοντας συμμαχικούς και στενούς εταιρικούς δεσμούς».

«Αντιμετωπίσαμε -και αντιμετωπίζουμε- το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας με υπευθυνότητα, νηφαλιότητα, ειλικρίνεια. Επιδιώξαμε -και επιδιώκουμε- μια ξεκάθαρη, μια πρακτική, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Λύση στη βάση μιας ουσιαστικά σύνθετης ονομασίας, που να ισχύει έναντι όλων», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/09/1498693.htm .

Εν τω μεταξύ, αρνητική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Σον Μακόρμακ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/09/1498761.htm , εάν με τη δήλωση που εξέδωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/09/1498668.htm «αποσύρει στην ουσία το περιεχόμενο των δηλώσεων του βοηθού υπουργού Εξωτερικών Νταν Φριντ.