Κόσμος
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 08:41

ΗΠΑ: Προς δημιουργία προξενείου στο Θιβέτ

Το ενδεχόμενο δημιουργίας προξενείου στο Θιβέτ εξετάζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για καλύτερη πρόσβαση σε αυτήν την επαρχία της Κίνας, δήλωσε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράϊς.

Η δήλωση της Ράϊς γίνεται εν μέσω του νέου ενδιαφέροντος για την επαρχία εξ αιτίας της καταστολής κινητοποιήσεων στο Θιβέτ από τις κινεζικές αρχές, η οποία προκάλεσε κατακραυγή από πολλές κυβερνήσεις διεθνώς. Αυτό τον μήνα, η περιοδεία της Ολυμπιακής Φλόγας συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στην Ευρώπη αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο, μοναδική πόλη των ΗΠΑ από όπου πέρασε.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για τους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο όσον αφορά την πρόσβαση στην περιοχή μετά τις ταραχές. Μόνον ένας αμερικανός διπλωμάτης μπόρεσε να επισκεφθεί την περιοχή, συνοδεία κινέζων αξιωματούχων.

«Πιέσαμε για να μας επιτρέψουν την πρόσβαση... διπλωματών στο Θιβέτ. Καταφέραμε να αποκτήσουμε περιορισμένη πρόσβαση, αλλά ειλικρινά, δεν ήταν αρκετό αυτό», είπε η Ράϊς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους κάλεσε το Πεκίνο να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης διαλόγου με τον Δαλάϊ Λάμα, τον εξόριστο στην Ινδία πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.