Κόσμος
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 11:38

Σλοβακία: Παραίτηση της κυβέρνησης εάν δεν υιοθετηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο θα παραιτηθεί εάν η χώρα δεν υιοθετήσει την Συνθήκη της Λισαβόνας της Ε.Ε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Hospodarske Noviny», το οποίο επικαλείται υπουργούς που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης να αποσύρουν τις απειλές τους ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της υιοθέτησης της Συνθήκης, στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο που αναμένεται να διεξαχθεί είτε σήμερα, είτε εντός των προσεχών ημερών.

«Εάν η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν υιοθετηθεί, η κυβέρνηση θα υποβάλλει την παραίτησή της», δήλωσε ένας από τους υπουργούς του κυβερνώντος κόμματος SMER.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι την είδηση επιβεβαιώνει και δεύτερος υπουργός.

Η αντιπολίτευση απειλεί ότι δεν θα στηρίξει την Συνθήκη, η οποία αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών οργανισμών, αλλά και στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να ψηφίσει έναν συγκεκριμένο νόμο για τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, το κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικό Ουγγρικό SMK, έχει δηλώσει ότι θα σκεφτεί ποια θέση θα κρατήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να μην συμπλεύσει με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την απόφασή του αναμένεται να γνωστοποιήσει σήμερα στις 12:30 (ώρα Ελλάδος).

Το κεντροαριστερό κόμμα Fico είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χάρη στην κοινωνική πολιτική του, η οποία υποστηρίζεται από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης, η οποία σκοπεύει να μπει στην ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο.

Τον περασμένο μήνα, δημοσκόπηση έδειξε ότι το SMER στηρίζεται από το 43% του λαού και βρίσκεται περίπου 30 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλό του.

Η απόφαση για την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Μια πιθανή παραίτηση της κυβέρνησης δεν θα οδηγήσει αυτόματα σε πρόωρες εκλογές. Τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να συζητήσουν τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ανώτατο στέλεχος του SMER δήλωσε ότι το κόμμα μπορεί να ζητήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Συνθήκη της Λισαβόνας, αν αυτή καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο.