Πολιτική
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 12:24

Κ. Καραμανλής: «Η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μη γίνει λιποψυχία της επομένης»

«Η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας δεν πρέπει να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επομένης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν πρόσφατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. «Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας δεν πρέπει να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επομένης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Kώστας Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν πρόσφατα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Ο κομματικός ανταγωνισμός, επιτέλους, ας γίνει ανταγωνισμός προσφοράς στην πατρίδα. Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ (ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη).

Αναφερόμενος ωστόσο στο αίτημα που υποβλήθηκε για τη σημερινή συζήτηση -όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «κλειστή και κρυφή πολιτική της Κυβέρνησης» και «σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης»- ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι πρόκειται για παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς.

«Γνωρίζουν», είπε «ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμιά κρυφή ατζέντα. Ό,τι είπαμε στον προσωπικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ό,τι είπαμε στους εταίρους μας, ό,τι είπαμε προς τα Σκόπια, αυτό είπαμε και στους πολίτες. Δημόσια και καθαρά Με ευθύτητα και ειλικρίνεια», υπογράμμισε.

Πάντως, αφού επανέλαβε ότι τελικός στόχος στο Σκοπιανό είναι μια αμοιβαία αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε όλα τα κόμματα για το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε στο εθνικό αυτό ζήτημα.

«Όλες οι πολιτικές δυνάμεις -η κάθε μία από τη δική της σκοπιά- στοιχίστηκαν και στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος. Δώσαμε μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας, ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα στα Σκόπια

Όσον αφορά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων», επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση προς την ηγεσία της γειτονικής χώρας να συνεχιστεί η συζήτηση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Όπως είπε, «επιδιώκουμε λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας». «Είμαστε γείτονες και θα ζήσουμε στην ίδια περιοχή, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θέλουμε λύση ρεαλιστική, πρακτική, εφαρμόσιμη, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των διμερών σχέσεων των δύο λαών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Οι γείτονές μας -συννέχισε- έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, να διαμορφώσουν θέσεις εποικοδομητικές, να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον».

«Η ευκαιρία είναι στα χέρια τους. Και την ευκαιρία αυτή ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο λαό της γειτονικής χώρας. Και το μήνυμα αυτό, μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, είναι μήνυμα καθαρό, σταθερό και ειλικρινές. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της γειτονιάς μας, δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα», υπογράμμισε, ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

«Λάθος των γειτόνων μας η επικράτηση ανιστόρητων λογικών»

«Η Ελλάδα -επανέλαβε για ακόμη μία φορά ο κ. Καραμανλής- ασκεί πολιτική ανοιχτών θυρών για τους γείτονές της που θέλουν να συναντήσουν το ευρωπαϊκό μέλλον». «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει -δεν μπορεί να σημαίνει - παράκαμψη αρχών. Η πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς δεν ορίζεται από κάποια αυτόματη μηχανική διαδικασία. Απαιτεί προσαρμογές σ' ένα αρραγές και αδιάσπαστο σύνολο αρχών, από το οποίο δεν γίνονται εκπτώσεις», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Απαιτεί έμπρακτη απόδειξη σχέσεων καλής γειτονίας. Απαιτεί προσαρμογή στις αρχές που ισχύουν για όλους. Μόνον έτσι χτίζονται σταθερές και διαχρονικές, εταιρικές και συμμαχικές σχέσεις».

«Η υποχρέωση τους να συμπράξουν ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας υπάρχει από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του νέου κράτους, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι «το ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας ότι η λύση χρειάζεται για να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα».

«Εξηγήσαμε -συνέχισε ο κ. Καραμανλής- ότι χρειάζεται λύση, που δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας για ανιστόρητες πολιτικές, δεν θα μπορεί να επιστρατευτεί σαν όχημα στην εξυπηρέτηση εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής, δεν θα μπορεί να υπηρετεί αντιλήψεις που ανήκουν στο χειρότερο βαλκανικό παρελθόν».

«Συμμετοχή όμως, στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς σεβασμό στους διεθνείς κανόνες, δεν γίνεται. Συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, χωρίς σεβασμό στις αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους, δεν γίνεται. Δεν μπορεί να ζητά μια χώρα τα οφέλη που εγγυώνται οι διεθνείς οργανισμοί και να απορρίπτει τις αρχές τους. Δεν μπορεί να ζητά συμμαχία με μια χώρα και ταυτόχρονα να αναπτύσσει εθνικιστικές και αλυτρωτικές λογικές σε βάρος της», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, στη γειτονική χώρα επικράτησαν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και η λογική της αδιαλλαξίας. «Παραγνωρίστηκε από τους γείτονές μας η αρχή που υπαγορεύει σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, τον απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Παραγνωρίστηκαν οι αρχές της καλής γειτονίας. Επικράτησαν εθνικιστικές και ανιστόρητες λογικές. Και αυτό ήταν -και είναι- λάθος των γειτόνων μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό. Αναμένουμε να επικρατήσουν αντιλήψεις που να οδηγούν τη FYROM σ' ένα ευρωπαϊκό αύριο», τόνισε ο κ. Καραμανλής.