Πολιτική
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 15:02

Ντ. Μπακογιάννη: «Αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά»

«Στο Βουκουρέστι αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά. Το εθνικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές. Η κυβέρνηση είχε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προς τιμήν της χώρας ότι όλοι συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις όποιες μικροκομματικές διαφορές». τόνισε κατά την ομιλία της στη Βουλή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

«Στο Βουκουρέστι αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά. Το εθνικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές. Η κυβέρνηση είχε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προς τιμήν της χώρας ότι όλοι συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις όποιες μικροκομματικές διαφορές».

Tα παραπάνω τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Αυτός ήταν κι ο στόχος μας, όταν η κυβέρνηση σχεδίαζε την προσπάθεια για τη μάχη που θα δίναμε,μέσα από πλήρη και συνεχή ενημέρωση με καθαρές κουβέντες. Για πρώτη ίσως φορά εξασφαλίστηκε πάνω σε μια ρεαλιστική και σταθερή θέση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», επεσήμανε η υπουργός Εξωτερικών.

Εξάλλου, η κ. Μπακογιάννη απέρριψε τις επικρίσεις περί διγλωσσίας και αδράνειας της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αν ίσχυαν όλα αυτά, δεν θα είχαμε τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα.

«Η Κυβέρνηση από την αρχή δήλωσε καθαρά ότι πάμε για σύνθετη ονομασία.Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων έδωσε απελευθέρωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βγήκε από τη διεθνή λήθη», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τις αιτιάσεις περί ανταλλαγμάτων:

«¶κουσα ότι κάτι δώσαμε. Τίποτα δεν δώσαμε. Πειστικοί είμασταν. Δώσαμε μια μάχη με αυτοπεποίθηση και με επιχειρήματα. Για πρώτη φορά μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Όπως είπε η κ. Μπακογιάννη, «είμαστε στη μέση του δρόμου», για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει τη διαπραγμάτευση, η οποία όμως, -όπως σημείωσε- θα γίνει με άλλους όρους γιατί το θέμα έγινε πλέον συμμαχικό».

«Η απόφαση του Βουκουρεστίου έχει μια πολύ μεγάλη διαφορά. Επίσημα έχουμε τη στήριξη συμμάχων που μέχρι τη στιγμή μάχης δεν είχαμε. Σήμερα υπάρχει γενικότερη κινητοποίηση των συμμάχων και των εταίρων να στηρίξουν αυτό που επιδιώκουμε, μια αποδεκτή αμοιβαία λύση», υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών.

Στο σημείο αυτό κάλεσε την ΠΓΔΜ να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό και να αντιληφθεί ότι στόχος της Ελλάδας είναι να υπάρχει μια σταθερή και ευημερούσα χώρα στα βόρεια σύνορα της και να έχει καλές σχέσεις μαζί της».

Επιπρόσθετα, για μία ακόμη φορά, η κ. Μπακογιάννη διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στέλνει ένα ειλικρινές μήνυμα: ότι θα χρησιμοποιήσει όλες της τις δυνάμεις και όλα τα μέσα, για να πάνε τα Σκόπια μπροστά, αφού εξευρεθεί μια αποδεκτή και αμοιβαία λύση.

Όσον αφορά τέλος, τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κόσοβου, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η μονομερής αναγνώριση δημιουργεί πολιτικά και οικονομικά προβλήματα. «Η Ελλάδα έχει να κάνει μια απλή επιλογή. Ποιοι θα βρίσκονται εκεί; Η Ευρώπη ή φίλιες προς το Κόσσοβο χώρες, που θα είναι με το καπέλο συμμαχίας εθελοντών;», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη.