Πολιτική
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 16:00

Ολο το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία στην Ελλάδα

Tις νέες διατάξεις για την υιοθεσία στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Σχεδίου Νόμου για τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς της Υιοθεσίας από την αρμόδια Επιτροπή Ειδικών Επιστημόνων, με συντονίστρια την Καθηγήτρια της Νομικής Αθηνών κα Δήμητρα Παπαδοπούλου-Κλαμαρή, και τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην απλούστευση και επίσπευση των διαδικασιών για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα, με βάση νέες δικαστικές και άλλες εγγυήσεις, και σε εναρμόνιση με το καθεστώς υιοθεσίας που ισχύει σε πολλές προηγμένες κοινωνίες του κόσμου.

Μετά την ενημέρωση της Επιτροπής Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στη Βουλή, που έγινε προχθές Τετάρτη από κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με επικεφαλής τον γ.γ. Κ. Γκλέτσο, οι διατάξεις αυτές (μαζί με άλλες για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου) θα τεθούν υπ' όψιν της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την αναγκαία νομοτεχνική επεξεργασία.

Στη συνέχεια θα προωθηθούν προς συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι νέες ρυθμίσεις για την υιοθεσία θα ενταχθούν σε ένα ειδικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην Κοινωνία και στο Οικογενειακό Δίκαιο, όπως το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης διαζυγίου και η γονική μέριμνα για την επιμέλεια και συνεπιμέλεια των παιδιών μετά το διαζύγιο.

Ακολουθείς το πλήρες κείμενο του σχ/ν:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ

¶ρθρο πρώτο

1. Το άρθρο 1552 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

Δικαστική αναπλήρωση της συναίνεσης: Η συναίνεση των γονέων για υιοθε-σία του τέκνου τους αναπληρώνεται με απόφαση του δικαστηρίου: α) αν οι γονείς είναι άγνωστοι ή το τέκνο είναι έκθετο β) αν και οι δύο γονείς έχουν εκπέσει από τη γονική μέριμνα ή βρίσκονται σε καθεστώς στερητικής δικαστικής συμπαρά-στασης που τους αφαιρεί και την ικανότητα να συναινούν για την υιοθεσία του παιδιού τους, γ) αν οι γονείς έχουν άγνωστη διαμονή ή κατέστησαν άγνωστης διαμονής κατόπιν της παροχής της γενικής εξουσιοδότησης του άρθρου 1554 ΑΚ, δ) αν το τέκνο προστατεύεται από αναγνωρισμένη κοινωνική οργάνωση, έχει α-φαιρεθεί από τους γονείς η άσκηση της επιμέλειας σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1532 και 1533 και αυτοί αρνούνται καταχρηστικά να συναινέσουν, ε) αν το τέκνο έχει παραδοθεί με τη συναίνεση των γονέων σε οικογένεια για φροντίδα και ανατροφή με σκοπό την υιοθεσία και έχει ενταχθεί σ’ αυτήν επί χρονικό διά-στημα ενός τουλάχιστον έτους, οι δε γονείς εκ των υστέρων αρνούνται καταχρη-στικά να συναινέσουν. Αν οι περιπτώσεις α έως ε της παραπάνω παραγράφου συντρέχουν στο πρόσωπο του ενός μόνον εκ των γονέων, η απόφαση του δικα-στηρίου αναπληρώνει αυτού μόνο τη συναίνεση.

Με απόφαση του δικαστηρίου αναπληρώνεται και η συναίνεση του επιτρόπου για την υιοθεσία του ανηλίκου, εφόσον ο τελευταίος προστατεύεται από αναγνω-ρισμένη κοινωνική οργάνωση και ο επίτροπος αρνείται καταχρηστικά να συναι-νέσει.

2. Το άρθρο 1553 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

Ακρόαση των συγγενών. Στις περιπτώσεις υπό στοιχεία β΄ έως ε΄ της πρώτης παραγράφου, καθώς και στην περίπτωση της δεύτερης παραγράφου του προη-γουμένου άρθρου, το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει την ακρόαση των πλησιέστε-ρων συγγενών, αν αυτή είναι εφικτή.

3. Το άρθρο 1565 ΑΚ τροποποιείται ως εξής:

Προσθήκη ή απάλειψη κύριου ονόματος. Το δικαστήριο μπορεί με την α-πόφασή του περί υιοθεσίας, να επιτρέψει στον υποψήφιο θετό γονέα, ύστερα από αίτησή του, να προσθέσει στο κύριο όνομα του θετού τέκνου και άλλο όνομα. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο μπορεί, ύστερα από αίτηση του θετού γονέα που υποβάλλεται μετά τη συντέλεση της υιοθεσίας αλλά το αργότερο εντός έτους από αυτήν, να επιτρέψει την απάλειψη του κύριου ονόματος που έφερε το θετό τέκνο προ της υιοθεσίας, εφόσον τούτο είναι προς το συμφέρον του τέκνου.

Αν το θετό τέκνο έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του είναι απαραίτητη, σε κάθε περίπτωση, για τη χορήγηση της άδειας του δικαστηρίου η συναίνεση του ιδίου. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 1555 εφαρμόζεται και εδώ.

¶ρθρο δεύτερο

Το άρθρο 800 § 1 ΚΠολΔ τροποποιείται ως εξής:

Αρμόδιο για την τέλεση υιοθεσίας είναι το δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχουν τη συνήθη διαμονή τους εκείνος που υιοθετεί ή εκείνος που υιοθε-τείται. Τα ελληνικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία για την τέλεση της υιοθεσίας, όταν ο υιοθετών ή o υιοθετούμενος είναι ελληνικής ιθαγένειας, ακόμα και αν δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή είναι αρμόδια τα δικαστήρια της πρωτεύουσας του Κράτους.

Αρθρο τρίτο

Η παρ. 2 του άρθρου 7 ν. 2447/1996 τροποποιείται ως εξής:

Όταν, για την υιοθεσία ανηλίκου, οι φυσικοί γονείς ή ο επίτροπος έρχονται σε απευθείας συνεννόηση με τους υποψήφιους θετούς γονείς χωρίς τη μεσολάβηση κοινωνικής υπηρεσίας ή οργάνωσης, οφείλουν, τόσο αυτοί όσο και οι υποψήφιοι θετοί γονείς, πριν από την παράδοση του παιδιού ή μέσα σε διάστημα ενός μηνός από αυτήν να ανακοινώσουν τη σχετική πρόθεσή τους στην αρμόδια κοινωνική υπηρεσία.

¶ρθρο τέταρτο

1. Η περ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 226/1999 τροποποιείται ως εξής:

Οι Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των τεσσάρων τομέων της Νομαρχίας Αθηνών, της Νομαρχίας Ανατολικής και Δυτικής Αττικής για το νομό Αττικής, πλην της Νομαρχίας Πειραιά, καθώς και για τους νομούς των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

2. Το εδ. γ της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 226/1999 τροποποιείται ως εξής:

Αν η ξένη υπηρεσία δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της ελληνικής για α-ποστολή στοιχείων που αφορούν το παιδί που θα υιοθετηθεί, ιδίως σχετικά με το κοινωνικό και το ιατρικό ιστορικό του, και παραμείνει έτσι η έρευνα της ελληνικής υπηρεσίας ανολοκλήρωτη, η συντασσόμενη έκθεση της τελευταίας δεν απο-στέλλεται.

Αρθρο πέμπτο

Μεταβατική διάταξη. Η διάταξη του άρθρου 1565 § 1, εδ. β΄, όπως αντικατα-στάθηκε από το άρθρο πρώτο § 3 αυτού του νόμου εφαρμόζεται και στις υιοθεσίες που τελέστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του, εφόσον η σχετική αίτηση προς το δικαστήριο υποβληθεί εντός έτους από αυτή.

¶ρθρο έκτο

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του.