Κόσμος
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 15:14

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μπαρόζο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν, που επισκέπτονται την Τουρκία.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν, που επισκέπτονται την Τουρκία.

Στη συνάντηση, που έγινε στο Φανάρι σε εγκάρδιο κλίμα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια, και τόνισε τη σημασία που αποδίδει στον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ¶γκυρα Μαρκ Πιερίνι, ο μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου κ. Ελπιδοφόρος και ο μητροπολίτης Φιλαδελφείας που παρακολουθεί τα ζητήματα που αφορούν τις κοινοτικές περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη.

Αντιδράσεις για τις χθεσινές δηλώσεις Μπαρόζο

Ως εκδήλωση εχθρότητας προς την Τουρκία χαρακτηρίζουν στελέχη του τουρκικού επιχειρηματικού κατεστημένου την επίσκεψη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο στην Τουρκία. Ο επιχειρηματίας Τζαν Κιράτς, γαμπρός της οικογένειας Κοτς και πρώην πρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου «Κοτς» (KOC), σχολίασε τη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στον τουρκικό Τύπο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις προειδοποιήσεις του για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία της Τουρκίας», είπε ο κ. Κιράτς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά θεωρώ το λόγο του επιθετικό, μιλούσε σαν να ήταν η Τουρκία αποικία της Ευρώπης».

Η επίσκεψη του κ. Μπαρόζο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντενίζ Μπαϊκάλ, που θεωρεί ότι η αυτή ενισχύθηκε από το κυβερνητικό κόμμα και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μπαϊκάλ έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως η απαγόρευση του κυβερνητικού κόμματος, που ψηφίσθηκε από το 47% του εκλογικού σώματος, αποτελεί «περιορισμό της δημοκρατίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν απηύθυνε ισχυρή προειδοποίηση εναντίον κάθε είδους απαγόρευσης του κυβερνητικού κόμματος της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ