Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 17:47

«Κλειδί για την ανάπτυξη της ΠΓΔΜ η επίλυση του θέματος της ονομασίας»

Η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος με το όνομα της ΠΓΔΜ θα οδηγήσει στη διαμόρφωση συνθηκών περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της γειτονικής χώρας με νέες ελληνικές επενδύσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας κατά τη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.

Κατά τις συνομιλίες, οι δύο πλευρές εστίασαν στα ενεργειακά θέματα και ειδικότερα στο στρατηγικό ρόλο της ενέργειας σε όλες τις εκφάνσεις της στην περιοχή της Ευρασίας γενικότερα. Συμφώνησαν δε στην κοινή στρατηγική εξασφάλισης πολλαπλών πηγών ενέργειας.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο στρατηγικός ρόλος της ενέργειας στην προοπτική επηρεασμού των περαιτέρω εξελίξεων στην περιοχή αποτέλεσε ιδιαίτερο αντικείμενο της συνομιλίας του Υφυπουργού με τον Αμερικανό Αξιωματούχο.

Στο πλαίσιο αυτό κατεγράφησαν απόψεις εκατέρωθεν προς περαιτέρω επεξεργασία, όσον αφορά τη διοχέτευση ενεργειακών πόρων από το Ιράκ στη Δύση με αναγνώριση ρόλου της Ελλάδας στην προοπτική αυτή. Μεταξύ των στοιχείων της συζήτησης για το θέμα υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει και ελέγχει τον μεγαλύτερο «θαλάσσιο αγωγό», εννοώντας ως τέτοιο το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο δεξαμενοπλοίων στον κόσμο.

Τέλος όσον αφορά στις διμερείς οικονομικές σχέσεις αναγνωρίστηκε ο δυναμισμός και η προοπτική περαιτέρω διεύρυνσής τους, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής υπό τον υφυπουργό κ. Δούκα, στις ΗΠΑ το προσεχές φθινόπωρο.