Κόσμος
Δευτέρα, 14 Απριλίου 2008 10:54

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι ούτε η ε/κ ούτε η τ/κ πλευρά μπορεί να ξεφύγει από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η αναμενόμενη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας, το καταστατικό του ΚΣ ΕΔΕΚ που δίνει τέλος στην προεδρία του Γιαννάκη Ομήρου, και η πρακτική του Κτηματολογίου να ενσωματώνει τη φορολογία ΦΠΑ στην τιμή αγοράς ενός ακινήτου και να υπολογίζει το τέλος μεταβίβασης επί του συνολικού ποσού, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Την πόρτα στον Ομήρου δείχνει ο Σιζόπουλος'', γράφει ότι ο Α' Αντιπρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα ότι διαφωνεί με την αλλαγή του καταστατικού, το οποίο, όπως είναι σήμερα, δίνει τέλος στην προεδρία του Γιαννάκη Ομήρου. Γράφει, επίσης, ότι έτοιμη είναι η νέα νομοθεσία για τη βία στα γήπεδα, αφού την περασμένη εβδομάδα κωδικοποιήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών οι τελικές πρόνοιες και ποινές για τους χούλιγκαν και το επόμενο βήμα είναι η έγκρισή τους από την ολομέλεια της Βουλής.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Τα τσούγκρισαν για τις Τεχνικές Επιτροπές'', γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού αποκάλυψε χθες ότι στις συζητήσεις του Επιτρόπου Προεδρίας Γιώργου Ιακώβου και του Οζντίλ Ναμί, σύμβουλου του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπήρξε θέμα εμπλοκής σε μία συγκεκριμένη τεχνική επιτροπή. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως αναμένει εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αρχίσουν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον κ. Ταλάτ πριν το Πάσχα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ανακρούει πρύμναν το Κτηματολόγιο'', γράφει ότι λανθασμένη και παράνομη θεωρούν η Επίτροπος Διοικήσεως και η Νομική Υπηρεσία την πρακτική του Κτηματολογίου να ενσωματώνει τη φορολογία ΦΠΑ στην τιμή αγοράς ενός ακινήτου και στη συνέχεια να υπολογίζει το τέλος μεταβίβασης επί του συνολικού ποσού που προκύπτει. Γράφει, επίσης, ότι με επιστολή της στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ζήτησε στοιχεία για το μονοπωλιακό καθεστώς που προωθείται στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Ποτέ σχέδιο Ανάν'', γράφει ότι ούτε η ε/κ ούτε η τ/κ πλευρά μπορεί να ξεφύγει από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην εφημερίδα, και καθησύχασε όσους ανησυχούν ότι θα δεχθεί επιστροφή στο σχέδιο Ανάν. Γράφει, επίσης, ότι η ήττα του ΑΠΟΕΛ από την ΑΕΚ το Σάββατο έδωσε το έναυσμα για πανηγύρια στην Ανόρθωση και ότι, αν και η ομάδα έφερε χθες ισοπαλία με την Ομόνοια, χιλιάδες φίλοι της σε όλη την Κύπρο πανηγύριζαν την κατάκτηση του τίτλου.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Φρεσκάρουν κόκκινες γραμμές'', γράφει ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν τη λειτουργία τους οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας, παρά το γεγονός ότι η πορεία τους εκτιμάται ότι θα είναι ανηφορική. Γράφει, επίσης, ότι ούτε μεσοπρόθεσμα αλλά ούτε μακροπρόθεσμα προγραμματίζει το Υπουργείο Αμυνας μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς, ωστόσο θα ολοκληρωθούν κάποιες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την απόκτηση συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Εφικτή η λύση'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τη βαθιά πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή, παρά τις δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα που ενδεχομένως θα συναντήσει η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε στο Κυπριακό, και ότι όλοι πρέπει να θέσουν ως μοναδικό γνώμονα των σκέψεων και των ενεργειών το συμφέρον της Κύπρου και του λαού της. Αναφέρεται, επίσης, στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη στο Δάλι, στην οποία μίλησε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)