Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, στις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Σκοπίων στην Αθήνα, Μπλαγκόι Χατζίνσκι - εκ των ομιλητών στο συνέδριο με θέμα «Η Ασφάλεια και η ¶μυνα στον 21ο Αιώνα-Ν.Α. Ευρώπη, Βαλκάνια».
Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, στις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των Σκοπίων στην Αθήνα, Μπλαγκόι Χατζίνσκι - εκ των ομιλητών στο συνέδριο με θέμα «Η Ασφάλεια και η ¶μυνα στον 21ο Αιώνα-Ν.Α. Ευρώπη, Βαλκάνια» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/14/1500804.htm .
Επιδίωξη της Ελλαδας είναι η ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε μια περιοχή σταθερότητας και ανάπτυξης. Δεν τη θέλουμε εκτός αυτής της περιοχής, αλλά θα πρέπει μια υποψήφια χώρα σε έναν διεθνή οργανισμό, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην έχει ανοικτά σοβαρά ζητήματα με ένα κράτος- μέλος των οργανισμών αυτών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στο συνέδριο, και παρατήρησε χαρακτηριστικά:
«Επειδή ειπώθηκαν πολλά για το θέμα της εκπλήρωσης των τεχνικών κριτηρίων από την ΠΓΔΜ, θέλω να τονίσω ότι πάνω από κάθε τεχνικό κριτήριο υπάρχει ένας πολιτικός όρος: να μην έχει μια υποψήφια χώρα ανοικτά ζητήματα με μια χώρα - μέλος του οργανισμού που ζητά να γίνει μέλος. Στην προκειμένη περίπτωση ενός πολιτικοστρατιωτικού οργανισμού, του οποίου η φιλοσοφία και ιδεολογία θεμελιώνεται στη συναίνεση και την αλληλεγγύη (σ.σ. ΝΑΤΟ)».
«Το ζήτημα με την ΠΓΔΜ», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, «δεν είναι ένα ζήτημα του παρελθόντος, αλλά πολιτικού παρόντος. Και οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βρουν μέσω διαπραγματεύσεων μιά αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας. Να θυμίσω εδώ, ότι οι αποφάσεις του ΣΑ λένε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να κλείσει, γιατί όσο μένει ανοιχτό επηρεάζεται η περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Επομένως το ζήτημα δεν είναι διμερές. Είναι περιφερειακό και άρα διεθνές», σημείωσε.
«Επιδιώκουμε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή που δεν θα δικαιολογεί την ύπαρξη, σε στρατιωτικές ακαδημίες, χαρτών που θα δείχνουν με το όνομα "Μακεδονία" ένα χώρο που περιλαμβάνει έδαφος, το οποίο ξεκινάει από τη γειτονική χώρα και φτάνει ως τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Μιά τέτοια λύση επιθυμούμε», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Κουμουτσάκος.