Την προσοχή των καταναλωτών ενόψει του Πάσχα εφιστά ο ΕΦΕΤ για τα βαμμένα πασχαλινά αυγά, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει για την υποχρεωτική επισήμανση, τα ακόλουθα:
1. Η ονομασία πώλησης π.χ. βρασμένα – βαμμένα αυγά.
2. Η καθαρή ποσότητα.
3. Η χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας.
4. Οι ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης.
5. Το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της Ε.Κ.
6. Ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης στην περίπτωση που η παράλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου.
7. Οδηγίες χρήσης στην περίπτωση που η παράλειψή τους δεν επιτρέπει την σωστή χρήση του τροφίμου.
8. Η ένδειξη που επιτρέπει την αναγνώριση της παρτίδας είναι υποχρεωτική, εκτός από την περίπτωση όπου στην ετικέτα αναγράφεται η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, με την προϋπόθεση ότι η ημερομηνία αυτή συμπεριλαμβάνει ένδειξη σαφή και κατά σειρά τουλάχιστον της ημέρας και του μήνα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος σε όλα τα στάδια παραγωγής του.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 87, παρ. 4 του Κ.Τ.Π. για τη διακοσμητική χρώση των κελυφών των αυγών ή για τη σφράγιση των κελυφών των αυγών μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνον οι χρωστικές του Παραρτήματος Ι του άρθρου 35 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (βλέπε ιστοσελίδα ΕΦΕΤ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ – Πρόσθετα Τροφίμων – Κατάλογος Προσθέτων Τροφίμων που επιτρέπεται η χρήση τους στην ΕΕ).
Οι ενδείξεις που αφορούν στην ταξινόμηση των αυγών ανά ποιότητα και βάρος καθώς και η ένδειξη «φρέσκο», δεν πρέπει να αναγράφονται στα βρασμένα – βαμμένα αυγά διότι οι ενδείξεις αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τα αυγά πλην των βρασμένων, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 του Κανονισμού 1028/2006/ΕΚ.