Πολιτική
Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008 14:07

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παραμένει ενεργά στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον ΟΗΕ

«Η Ελλάδα, και πριν και μετά το Βουκουρέστι, τόνισε ότι παραμένει ενεργά μέσα στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία. Είναι κατ' αρχήν θετικό ότι με τις επικείμενες επισκέψεις του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια και την Αθήνα η διαδικασία εξελίσσεται. Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν το γεγονός ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ερωτηθείς κατά πόσο επηρεάζει τη διαπραγματευτική διαδικασία η προεκλογική περίοδος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κουμουτσάκος δέχθηκε ερώτηση και για τις θέσεις που εξέφρασε χθες ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ, (σ.σ. δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης των Σκοπίων http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/04/15/1501555.htm ). Ερωτηθείς αν ο κ. Ντιμιτρόφ θεωρείται από την Ελλάδα αξιόπιστος συνομιλητής, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι στο στάδιο αυτό, η συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο της εκπλήρωσης αποστολής του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, θα γίνει με τον κ. Νίμιτς, ο οποίος αυτές τις μέρες επισκέπτεται ξεχωριστά τα Σκόπια και την Αθήνα.

Όσον αφορά τις διάφορες ονομασίες που κατά καιρούς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε την πάγια θέση του υπουργείου περί μη εμπλοκής στην ονοματολογία, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη διευκρινίσει τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει μια πρόταση, προκειμένου να θεωρηθεί βάση διαπραγμάτευσης.